Догори
Дати відгук

Екологи: розмінована земля на Миколаївщині забруднена важкими металами

Питання регенерації ґрунтів, що мають такі пошкодження, досліджують з 2014 року, Миколаївщина з цією проблемою стикнулася 2 роки тому.

1 хв на прочитання2 години тому
ФОТО: Окремі земельні ділянки на Миколаївщині забруднені важкими металами / ДСНС ФОТО: Окремі земельні ділянки на Миколаївщині забруднені важкими металами / ДСНС
Поділитись:

Аграрії поки не зможуть використовувати окремі звільнені земельні ділянки на Миколаївщині. Виявилося, що грунти забруднені небезпечнии речовинами. Впродовж року ці ґрунти отримували механічні та хімічні пошкодження. У землю концентровано потрапляли важкі метали й різні отруйні речовини. Врожай, вирощений в таких умовах, не зможе отримати екологічний сертифікат, через вміст сторонніх елементів. Про це повідомили у Міністерство оборони України.

"Фахівці Міністерства оборони України обстежили забрудненість ґрунтів на трьох вже розмінованих ділянках Миколаївської області – з околиці міста Снігурівка та району села Киселівка Первомайської селищної громади, які зазнали значних пошкоджень внаслідок обстрілів та окупації. Проби ґрунтів відібрали у місцях із найбільш пошкодженими генетичними шарами ґрунту", - йдеться в матеріалі.

За результатами експрес-аналізу на важкі метали, були виявлені  цирконій, залізо, стронцій, кальцій, калій, магній, титан і барій.

Відібрані зразки ґрунту проаналізують ще раз у стаціонарних умовах Центру досконалості протимінної діяльності та екологічної безпеки за відповідними методиками.

"На основі отриманих результатів Кабінет міністрів України розробить рекомендації щодо подальшого використання розмінованих земель в агропромисловому комплексі країни. Ми маємо забезпечити безпечне повернення цих територій до господарського обігу", - сказав очільник головного управління протимінної діяльності, цивільного захисту та екологічної безпеки полковник Руслан Берегуля.

У дослідженнях забрудненості ґрунтів беруть участь представники Національної академії наук України, Мінагрополітики, Міндовкілля, ДСНС та інших центральних органів виконавчої влади. Проби також планується взяти у Херсонській, Харківській, Сумській та Чернігівській областях.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Більше з GreenPost
ФОТО: Карта світу / oleoscope.com
Аномалія в Атлантичному океані вплине на глобальну погоду
1 хв на прочитання36 хвилин тому
ФОТО: ілюстративне
Тепло вдень, холодно ночами, зате без опадів: прогноз синоптиків на найближчі дні
1 хв на прочитаннягодина тому
Кадр із фільму «Дихай» (2017), знятого на реальній основі.
Не було епідемій до покращення санітарних умов і гігієни: сьогодні Всесвітній день боротьби з поліомієлітом
3 хв на прочитання8 годин тому
Фото з відкритих джерел
Піднесена клумба з оздобленням із природного каменю та строгий цегляний паркан — креативні ідеї
1 хв на прочитання9 годин тому
Чернівецьку область сьогодні "потрусило" на 3,1 за шкалою Ріхтера
1 хв на прочитанняВчора
У одному з дитячих будинків на Закарпатті вихованців піддавали знущанням: їх били та експлуатували
1 хв на прочитанняВчора
Радіодиктант-2024 напишуть 25 жовтня
2 хв на прочитанняВчора
Понад 20 населених пунктів на Чернігівщині - в зоні карантину через сказ
1 хв на прочитанняВчора