Догори
Дати відгук

Дивовижне явище природи: у Тузлівських лиманах зацвіла унікальна рослина

Ця рослина вважається найбільш раннім ефемероїдом серед первоцвітів.

1 хв на прочитання05 Січня 2024, 19:30
У Тузлівських лиманах зацвіла унікальна рослина У Тузлівських лиманах зацвіла унікальна рослина
Поділитись:

Під Новий рік, в Українській Бессарабії, команда національного природного парку "Тузлівські лимани" вперше виявила дивовижне природне явище для цієї пори року – цвітіння пізньоцвіта анкарського, унікальної рослини з Червоної книги України. Місцеві мешканці називають його – брандушкою.

Возможно, это изображение подснежник и льюзия

Ця рослина вважається найбільш раннім ефемероїдом серед первоцвітів. Раніше в цих краях ми його реєстрували дуже часто, але в лютому. А в цей зимовий сезон, вона вже почала показувати свої перші листки одразу після зимового сонцестояння у 2023 році і перші рослини зацвіли наприкінці грудня 2023 року.

Основна загроза рослині – антропогенна трансформація місць, де вони ростуть, випасання худоби в зимовий період, розорювання степів та лісорозведення на степових ділянках, надмірне рекреаційне навантаження, збирання з метою продажу, викопування бульбоцибулин.

Через протизаконне розорювання близько 80% степових ділянок у НПП "Тузлівські лимани", ця рослина зникла з нацпарку. Тому, він планує відтворювати цю неймовірно красиву і дивовижну рослину на території нацпарку. 

Возможно, это изображение цветок

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Більше з GreenPost