Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • Дрони-гранатометники — дешева й небезпечна новинка війни в Україні: чи можна їх збити і що змінює їх масове застосування

Дрони-гранатометники — дешева й небезпечна новинка війни в Україні: чи можна їх збити і що змінює їх масове застосування

Один винищувач F-16 коштує, як 14-18 тисяч «Мавіків», і хтозна, що доцільніше.

5 хв на прочитання12 Лютого 2023, 01:06
ФОТО: GETTY IMAGES ФОТО: GETTY IMAGES
Поділитись:

Кожна велика війна приносить кустарні новинки. Російсько-українська подарувала богу війни дешевий та небезпечний засіб — гранату, підвішену на квадрокоптер. У ВВС дізналися, чим вони небезпечні і як їх роблять.

Переважна більшість відеозаписів атак із використанням оснащених гранатами дронів викладає в мережу українська сторона, хоча є повідомлення, що й російські війська почали використовувати цю технологію.

Застосовуються різні боєприпаси та засоби їх доставки. Найчастіше використовується 30-міліметровий постріл ВОГ-17 від радянського автоматичного гранатомета АГС-17 «Полум'я» та китайський квадрокоптер «Мавік-3».

Чому такі боєприпаси?

ВОГ-17 масово виробляється з кінця 1960-х років до теперішнього часу. Ця граната була призначена для стрільби із гранатомета, здатного бити чергами.

Її вражаюча частина складається з розжареного дроту з насічками. Радіус суцільного ураження становить близько 7 м, при влучанні в землю найчастіше страждають ноги. Дрібні уламки ВОГ-17 наносять глибоко проникаючі поранення, їх важко витягти, тому поранений виходить із ладу надовго чи назавжди. При близькому розриві людина отримує контузію чи гине від ударної хвилі.

Для кидка з квадрокоптера гранатометному пострілу потрібно доопрацювання. Як правило, це робиться у кустарних умовах. В умілих руках процес займає кілька хвилин.

Так виглядають перероблені в кустарних умовах постріли ВОГ-17 ФОТО: REUTERS

До переваг ВОГ-17 як бомби, що скидається з дрону, можна віднести малу вагу і велику їх кількість на складах.

Застосовують і потужніші боєприпаси — наприклад, американський гранатометний постріл M430A1 калібром 40 мм, постріли від протитанкового гранатомета і навіть міни від 82-мм міномета.

Коптери вражають як живу силу, а й бронетехніку. Є відео, на яких оператору вдається підпалити БМП, влучивши гранатою у відкритий люк.

Дрон із гранатою від РПГ-7 ФОТО: GETTY IMAGES

Не все так просто з коптерами

Що важчий боєприпас, то вантажопідйомнішим повинен бути дрон. «Мавік-3» можна оснастити лише одним пострілом, але є й потужні коптери, здатні нести 4-5 гранат і більше.

У будь-якому разі доопрацьовувати потрібно і сам дрон. Кустарі встановлюють на них різні системи скидання — і примітивні саморобні, і заводські. Деякі компанії-виробники безпілотників випускають такі пристрої, не вказуючи на їхнє військове призначення. Повідомлялося і про промислову розробку коптерів із пристроями для скидання боєприпасів та можливу передачу їх українській армії.

У деяких випадках потрібне встановлення на квадрокоптер додаткової камери наведення, що дозволяє оператору виконати прицільний кидок гранати.

Дрон малоефективний у вітряну погоду — його політ стає нестійким, а скидуваний боєприпас сильно відхиляється від мети. Для нічних атак БПЛА необхідно обладнати тепловізійною камерою, що збільшує його вартість.

Дешевий квадрокоптер не має захищених каналів зв'язку і легко перехоплюється сучасними засобами радіоелектронної боротьби — тими самими «дронобійками».

Але поки що на російсько-українському фронті найходовішим залишається китайський «Мавік-3».

Оператор атакуючого дрона ризикує лише самим апаратом ФОТО: REUTERS

Красна ціна «Мавік-3» — приблизно 3 тис. доларів у роздріб. Сума виглядає значною, але для військових бюджетів це копійки. Наприклад, один винищувач F-16 коштує, за різними оцінками, від 43 до 55 млн доларів — на ці гроші навіть за роздрібною ціною можна закупити 14-18 тис. «Мавіків».

Атакуючий дроном ризикує лише самим апаратом. І зрозуміло, чим ризикує противник, на позиції якого влаштують наліт такі «Мавіки». А вони можуть здійснити не один рейд.

Чи важко збити коптер?

Зі звичайної вогнепальної зброї — так, важко. Теоретично можна, але це приблизно те саме, що влучити по летючій качці з автомата. Оптика тут навряд чи допоможе — майже нереально утримати в прицілі гвинтівки хаотично рухому мету на тлі неба за відсутності орієнтирів.

Мисливці на летючу дичину використовують виключно патрони з дробом або картеччю — у них велика площа розсіювання. Близьколітній дрон теж легше збити з гладкоствольної мисливської рушниці, ніж із нарізної зброї. Але, по-перше, ефективна дальність стрільби з дробовика не перевищує 50 м, по-друге — де його взяти на передовій, цей дробовик?

Український солдат із дроном ФОТО: REUTERS

І все ж таки відкривати вогонь по безпілотнику, який збирається тебе атакувати, є сенс. На всіх відеозаписах з успішними кидками гранат солдати не намагаються протидіяти — або не бачать небезпеку, або в паніці намагаються врятуватися втечею. Ймовірно, якби вони почали стріляти по коптеру, оператор не ризикував би апаратом і переключився на пошуки легшої мети.

Найефективнішу протидію фронтовим квадрокоптерам надають засоби радіоелектронної боротьби — системи придушення сигналу, перехоплення та підміни навігаційних даних.

Що змінює масове застосування коптерів із гранатами?

В умовах позиційної війни бойові квадрокоптери набувають гібридних функцій — вони можуть діяти як у ролі диверсійно-розвідувальних груп, так і снайперів і навіть фронтової авіації.

Наявність у противника великої кількості таких дронів робить украй небезпечним не тільки переміщення особового складу та техніки, а й їхнє перебування на відкритому просторі поблизу передової.

Для протидії масованим атакам коптерів-гранатометників необхідні великі сполуки РЕБ із найсучаснішим озброєнням. З урахуванням протяжності російсько-українського фронту це тисячі висококласних фахівців та ще десятки тисяч солдатів для їхнього захисту.

В іншому випадку військовослужбовцям на передовій залишається або будь-якої миті чекати «подарунок» із неба, або сидіти в норах. Окоп чи осередок проти дрону з гранатою — вже не панацея.

Тимчасом, можливо, Росія застосувала нову зброю проти України, і це може змінити баланс сил у Чорному морі — джерела (ВІДЕО).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023
Більше з GreenPost
Як приготувати добриво для кімнатних квітів із популярного фрукту
1 хв на прочитання11 хвилин тому
Огірки Корисні овочі Харчування
Що відбувається з вашим тілом, коли ви їсте огірки щодня
1 хв на прочитання55 хвилин тому
 Екологія Переробка Забруднення пластиком Глобальний договір про пластик
Україна долучилася до Коаліції високих амбіцій щодо припинення забруднення пластиком
2 хв на прочитаннягодина тому
Рецепт приготування Закуска Швидка страва
Цвітна капуста з хрусткою скоринкою: смачний рецепт
1 хв на прочитання2 години тому
У дитинстві ненавидів гусей, а зараз розвиває на них великий бізнес: на Полтавщині є унікальне господарство
1 хв на прочитання3 години тому
Провідний спінальний хірург зі США лікуватиме дітей зі складними патологіями хребта
1 хв на прочитання3 години тому
24 квітня – Всесвітній день захисту лабораторних тварин та тих, хто бореться проти вівісекції
4 хв на прочитання4 години тому
В Антарктиді вулкан вивергає золото: щодня виходить по 6 тисяч доларів
1 хв на прочитання5 годин тому