Прохолодна та дощова погода, що панувала в Україні протягом останнього тижня, завдала значного удару по врожаю черешні. Як повідомляють аналітики проєкту EastFruit, на ринку зараз переважає ягода середньої та низької якості, що змушує садівників знижувати ціни.
Основна проблема — через надмірну вологість черешня тріскається прямо на деревах. Продати таку ягоду дорого практично неможливо, тому продавці намагаються реалізувати її якнайшвидше, щоб уникнути псування.
Наразі пропозиція української черешні на ринку поступово зростає, що створює додатковий тиск на ціни. За останній тиждень вартість ягоди знизилася в середньому на 13%, і сьогодні ціни на внутрішньому ринку коливаються в діапазоні 140–200 грн за кілограм ($3,36–$4,80). Попит на ягоду при цьому залишається невисоким, що також сприяє здешевленню.
Цікаво, що попри всі труднощі та поточне зниження цін, цьогорічна черешня в середньому втричі дорожча, ніж у цей же період минулого року. Такий високий рівень цін у порівнянні з попереднім сезоном пов'язаний із загальним зменшенням врожаю та зростанням витрат на вирощування.
Більше новин читайте на GreenPost.