Догори
Дати відгук

Дорогі зайці: через нові мита в США дорожчає шоколад із ЄС

«Тарифи, звісно, збільшать ціну для американських споживачів. Не варто забувати, що ще й долар подешевшав на 10 %»

2 хв на прочитання17 Квітня 2025, 06:30
Зображення згенеровано ШІ Зображення згенеровано ШІ
Поділитись:

Поціновувачі європейського і, зокрема, бельгійського шоколаду в США цього року мають напередодні Великодня переглянути звичний бюджет на солодощі. На додаток до вже наявного 6-відсоткового тарифу на імпорт шоколаду з Європи Білий дім запровадив ще один — універсальний 10-відсотковий. Про це розповідає Euronews.

Засновник шоколадної фабрики Belvas Тьєррі Нойсен сподівається, що цього сезону замовлень буде не менше, ніж зазвичай, хоча повної впевненості в нього немає.

«Тарифи, звісно, збільшать ціну для американських споживачів. Не варто забувати, що ще й долар подешевшав на 10 %», — зазначає підприємець.

Європейським компаніям важко зрозуміти, за якими цінами та на який термін відвантажувати продукцію.

Компанія збиралася відправити контейнер до США і так сформувати запаси до введення тарифів, але передумала, дізнавшись, що Трамп узяв паузу щодо мита на 90 днів.

«Для нас найскладніше — невизначеність. Тепер протягом 90 днів ітимуть дебати за тарифами, але ми не знаємо, чим вони закінчаться. Якщо мито сильно зросте, деякі клієнти можуть скоротити замовлення. А я вже почав виробництво, закупив упаковку... мені доведеться важко», — зізнається Нойсен.

Belvas експортує чверть своєї продукції до Сполучених Штатів. Її власник розраховує, що ЄС захистить фірмовий бельгійський шоколад від цінових коливань.

«У Європі немає мит на американський шоколад. Думаю, що якби ми працювали по секторах, то шоколаду ця історія не торкнулася б», — переконаний він.

Нойсен не виключає, що може знизити залежність від американського ринку, збільшивши продаж у Німеччині, Англії чи Австрії. При цьому ціни для європейців також зросли внаслідок стрибка вартості какао-бобів — результат потепління клімату та біржових спекуляцій.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.