Дослідження показали, що чашка чаю вранці корисна для здоров'я – вона знижує ймовірність розвитку діабету 2-го типу на 28%.
Експерти вважають, що чай має потужну антиоксидантну та протизапальну дію, що поліпшує чутливість до інсуліну. Особливо сильний вплив чинить так званий “темний” чай – повністю ферментований чай, який під час заварювання дає чорний густий настій.
Вчені з Університету Аделаїди (Австралія) і Південно-Східного університету (Китай) вивчили щоденне вживання чаю 1 923 дорослими жителями Китаю. Серед учасників були як люди, які не вживають чай, так і ті, хто в минулому пив тільки один вид чаю.
Їх запитували про частоту вживання чаю – від “ніколи”, “час від часу” до “часто” і “щодня”, а також про тип чаю – зелений, чорний, темний або інший.
Потім було проаналізовано результати тестів на:
Щоденне вживання чаю виявилося пов’язаним зі збільшенням екскреції глюкози із сечею та зниженням інсулінорезистентності, що вказує на зниження вірогідності розвитку переддіабету та діабету 2-го типу.
Люди, які хворіють на діабет, часто страждають на ниркову реабсорбцію глюкози, тобто їхні нирки затримують більше глюкози, не даючи їй виводитися із сечею і сприяючи підвищенню рівня цукру в крові.
На конференції Європейської асоціації з вивчення діабету (EASD) у Гамбурзі (Німеччина), дослідники заявили, що у любителів випити чашечку чаю ризик розвитку переддіабету на 15% нижчий, а ризик розвитку діабету 2 типу – на 28% нижчий, ніж у тих, хто ніколи не п’є чай.
“Отримані нами результати вказують на захисний вплив звичного чаювання на контроль рівня цукру в крові через збільшення виділення глюкози із сечею, поліпшення інсулінорезистентності та, отже, поліпшення контролю рівня цукру в крові”, – зазначив професор Тонджі Ву, провідний автор дослідження.
Ці переваги були найбільш виражені у тих, хто щодня п’є “темний” чай.
Ризик розвитку переддіабету в любителів “темного” чаю був на 53% нижчим, а ризик розвитку діабету 2 типу – на 47% нижчим, навіть з урахуванням встановлених факторів ризику, зокрема:
“Якщо розглянути всі різні біомаркери, пов’язані зі звичним вживанням “темного” чаю, то це може бути одним із простих кроків, які люди можуть легко зробити для поліпшення свого харчування і здоров’я”, – стверджують вчені.