Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • «Допомога українським дітям, які рятуються від жахів війни»: у Білорусі вигадали нове формулювання для заперечення депортації дітей

«Допомога українським дітям, які рятуються від жахів війни»: у Білорусі вигадали нове формулювання для заперечення депортації дітей

Також відомо, що для українських дітей у білоруських таборах влаштовують заходи, де пропагують ненависть до України.

3 хв на прочитання13 Жовтня 2023, 17:18
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

До Білорусі зріс потік українських біженців, і вони не відчували агресію від білорусів, заявила постійний представник Білорусі при відділенні ООН та інших міжнародних організаціях у Женеві Лариса Бєльська. Дипломат також відкинула звинувачення на адресу білоруських функціонерів щодо депортації українських дітей із окупованих територій.

Лариса Бєльська виступала на 74-й сесії виконкому Управління верховного комісара ООН у справах біженців УВКБ.

«Загалом до Білорусі прибуло близько 120 тисяч українських біженців. Це сім'ї з дітьми, люди похилого віку, причому більшість випливала з країн ЄС. Хіба, відчуваючи від білорусів агресію, ці люди їхали б добровільно до нас? Ні! Ця відповідь очевидна», — вважає дипломат.

У «Дзеркалі» переконані, що відповідь не очевидна. Білоруська влада регулярно повідомляє про українців, які прибули в країну, не інформуючи про тих, хто залишив її кордони. Білорусь часто використовується українцями як транзитна країна.

Також дипломат додала, що спеціальним рішенням Олександра Лукашенка українські біженці «практично зрівняні у правах з білоруськими громадянами щодо доступу до медичних та соціальних послуг». А діти мають змогу навчатися у школах.

«Наслідуючи заклик УВКБ, не збиралася використовувати політизовані аспекти у виступі, однак змушена відкинути фальшиві звинувачення країн, що пролунали, які трактують допомогу Білорусі українським дітям, які рятуються від жахів війни, як якусь депортацію. На тлі таких помилкових заяв ми запросили Генсекретаря ООН або його представників відвідати Білорусь для оцінки ситуації на місці. Ми відкриті до конструктивної співпраці, зокрема з УВКБ», — сказала Бєльська.

«Дзеркало» нагадує, що білоруські дипломати почали активно «відкидати фальшиві звинувачення» у депортації дітей з окупованих регіонів України до Білорусі після того, як ПАРЄ 27 квітня цього року ухвалила резолюцію, в якій визнала насильницьку депортацію українських дітей до Росії геноцидом, а Олександра Лукашенка та уряд Білорусі — причетними до нього. Пізніше у Європарламенті запропонували Міжнародному кримінальному суду розглянути можливість видачі ордера на арешт Лукашенка.

У МЗС Білорусі запевняють, що тимчасові приїзди дітей на оздоровлення до Білорусі «відбуваються з дотриманням відповідних правових процедур, усі діти в'їжджають та виїжджають із Білорусі легально у супроводі дорослих, маючи на руках усі необхідні документи».

Раніше Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої з прав дитини у цій країні Марії Львової-Бєлової за незаконну депортацію та переміщення українських дітей.

Тим часом дітей продовжують привозити до Білорусі з окупованих територій України, у тому числі за участю фонду Талая. Нещодавно в Мінську зустріли майже 50 хлопців з Донбасу, яким обіцяли «насичену» тритижневу програму в Новополоцьку.

Однак існує чимало доказів (ось лише один із них), що для українських дітей у білоруських таборах влаштовують концерти й інші заходи, де провладні активісти пропагують ненависть до України і бажають, щоб Росія «взяла контроль» над нею.

Також ми розповідали, що у ЮНІСЕФ відповіли на звинувачення в участі у вивезенні українських дітей до Білорусі: «Ми, як і раніше, глибоко стурбовані».

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023