До України завезли партію небезпечного авокадо з Перу, у якому виявили кадмій. Продукт експортувався із Польщі.
Про цей йдеться у пресрелізі Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.
У повідомленні йдеться, що Держпродспоживслужба в Івано-Франківській області попереджає операторів ринку, які здійснюють обіг вищезазначеної продукції, про необхідність вилучити її з обігу та у строк не більше двох робочих днів письмово інформувати про виявлену невідповідність Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області, що передбачено ч. 3 ст. 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».
У відомстві закликають:
У разі виявлення в обігу цієї продукції, повідомляйте Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області за тел.: (0342) 511389, 511392 або звертайтесь до територіальних управлінь.
Небезпека отруєнням кадмієм
Сам по собі метал кадмій практично нешкідливий, небезпечними є його сполуки, особливо ті, які розчиняються у воді. При попаданні в організм речовини кадмію завдають шкоди травної та дихальної системи, а також вражають нервову систему.
Отруєння пилом або парами окису кадмію проходить в двох формах: гострої і хронічної. Для гострої форми характерно виникнення симптомів через 10-36 годин, в окремих випадках через 30-120 хвилин. Розвиваються ознаки гострого бронхіту або трахеобронхіту, сильний судомний кашель, синюшність і задишка. Потім розвивається бронхопнвмонія і набряк легенів. При отруєнні через травний тракт спостерігаються порушення в роботі системи травлення.
Хронічна форма отруєння настає при постійному накопиченні речовини в організмі. На початкових етапах інтоксикація виражається слабо, людина страждає від слабкості і сонливості. При подальшому накопиченні кадмію в організмі страждає більшість органів і систем.