Дієтолог пояснює, які продукти потрібно вживати, щоб уникнути раку кишечника

1 хв на прочитання08 Січня 2023, 21:00

Клітковина впливає на вироблення корисними бактеріями

За словами Розі Мартін, спеціаліста в галузі охорони здоров’я з Національної служби охорони здоров’я Великобританії, є кілька факторів, що підвищують ризик виникнення раку кишечнику. Вирішити цю проблему можна, якщо змінити спосіб життя та раціон (це дозволить зменшити ризик на 54 відсотки).

Найсильніше на розвиток раку кишечника впливає неправильне харчування, сидячий спосіб життя, алкоголь та куріння. Крім того, 2018 року стало відомо, що збільшити ризик появи такої хвороби може червоне м’ясо.

То що ж треба змінити в харчуванні, щоб не захворіти на рак? Дієтолог зазначила, що необхідно їсти більше цілісних рослинних продуктів, тобто овочів, фруктів, бобів, сочевиці, горіхів, насіння. При цьому особливо корисними будуть яскраві фрукти та овочі. Справа в тому, що пігменти, завдяки яким помідори – червоні, допомагають запобігти онкологічним захворюванням.

Крім того, подібний варіант харчування забезпечує організм клітковиною. А цей елемент допомагає підтримувати здоров’я кишечника: він збільшує обсяг випорожнень і сприяє більш швидкому порятунку від шкідливих речовин.

Крім цього, клітковина впливає на вироблення корисними бактеріями в кишечнику коротколанцюгових жирних кислот, наприклад, бутирату. Науково доведено, що бутират дозволяє зменшити запалення, придушити ріст пухлини та зберігає клітини кишечника здоровими.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: