Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Дівчата проходять через статеве дозрівання набагато раніше — на це може бути кілька причин

Дівчата проходять через статеве дозрівання набагато раніше — на це може бути кілька причин

«Більше запитань, ніж відповідей».

6 хв на прочитання28 Червня 2024, 18:48
Поділитись:

Середній вік настання статевої зрілості знижується протягом останнього століття — у деяких дівчаток груди починають розвиватися вже у віці 6-7 років. На думку експертів, на це може бути кілька причин, розповідає National Geographic.

У мета-аналізі 30 досліджень науковці виявили, що середній вік початку статевого дозрівання у дівчаток у всьому світі знизився на три місяці за десятиліття з 1977 по 2013 рік — тобто більш ніж на рік раніше. Початковою ознакою статевого дозрівання у дівчаток є розвиток тканин молочних залоз, а початок менструації (менархе) настає пізніше.

Нове дослідження, опубліковане в травневому випуску JAMA Network Open за 2024 рік, свідчить, що, схоже, часові рамки для обох фізіологічних маркерів стають молодшими. Це дослідження виявило, що серед 71 341 жінки, народженої в США в період з 1950 по 2005 рік, у дівчаток настає менархе в молодшому віці, і потрібно більше часу, щоб місячні стали регулярними. Протягом 55-річного періоду, охопленого дослідженням, кількість людей, які переживають раннє менархе (визначене як вік до 11 років), майже подвоїлася до 16 %.

«Це добре задокументовано, і це явище поширене в усьому світі», — каже Ліза Шварц Топор, доцент педіатрії. Щодо того, чому це відбувається, на даний момент «є більше запитань, ніж відповідей», каже Топор.

«Це поєднання безлічі різних речей — наскрізною темою є зміни, що відбулися в нашому світі за останні два століття», — говорить лікар.

У будь-якому віці початок статевого дозрівання ініціюється гіпоталамусом у мозку, який виділяє гонадотропін-рилізинг-гормон (ГнРГ). ГнРГ, який називають «ключовим регулятором репродуктивної осі», своєю чергою стимулює гіпофіз до секреції лютеїнізуючого гормону та фолікулостимулюючого гормону, які запускають статеве дозрівання. У дівчаток ці два гормони сигналізують яєчникам почати виділяти естроген і прогестерон, що призводить до розвитку грудей, появи волосся на лобку, початку менструації та зміни форми тіла.

Окрім потенційних довгострокових наслідків для здоров'я, через раннє статеве дозрівання «ваша дитина може почати виглядати або поводитися як підліток раніше, ніж ви очікували», каже Наташа Чаку, психолог і доцент кафедри психології та наук про мозок в Університеті Індіани в Блумінгтоні.

Що відповідає за ранній графік? На думку експертів, це багатофакторна проблема. З одного боку, рівень дитячого ожиріння зростає з 1970-х років, а деякі дослідження пов'язують ожиріння з раннім статевим дозріванням (так званим передчасним статевим дозріванням) у дівчаток.

Частково це пов'язано з тим, що жир більше не розглядається як інертна тканина — тепер відомо, що він діє як ендокринний орган, виділяючи різні гормони, які можуть мати вплив на весь організм.

Зокрема, ожиріння може бути пов'язане з викидом у кров різних гормонів, включаючи інсулін, інсуліноподібний фактор росту 1 і лептин, каже Авіва Софер, доцент кафедри педіатрії. Ці гормони можуть впливати на апетит, відчуття ситості та накопичення жиру, серед інших функцій організму, а також на гіпоталамо-гіпофізарно-гонадну вісь і, таким чином, на час статевого дозрівання.

Крім того, було виявлено, що у дівчаток з ожирінням вища концентрація естрадіолу (форма естрогену) — що може сприяти ранньому розвитку молочних залоз і ранньому статевому дозріванню — ніж у дівчаток з нормальною вагою.

Якість дитячого раціону також може відігравати певну роль, особливо якщо в ньому мало фруктів і овочів, багато тваринного білка і продуктів із високим ступенем обробки, які пов'язані з більш високим рівнем статевих стероїдів, таких як естроген, зазначає Френк Біро, професор педіатрії. Коли дослідники з Китаю порівняли три різні дієти — традиційну, нездорову та з високим вмістом білка — то виявили, що споживання перекусів, десертів, смаженої їжі та безалкогольних напоїв («нездорова дієта») пов'язане з передчасним статевим дозріванням у дівчат.

Окрім того, стрес, у тому числі пов'язаний із соціально-економічними труднощами чи певною формою насильства, може бути фактором, що сприяє цьому. Дослідження, опубліковане у випуску журналу «Психонейроендокринологія» за 2023 рік, пов'язує високий рівень стресу в ранньому дитинстві з підвищеним ризиком передчасного статевого дозрівання у дівчаток.

«Час статевого дозрівання чутливий до стресу. Діти, які в препубертатному віці пережили стрес і негаразди, з більшою ймовірністю рано вступають у статеве дозрівання», — каже Джейн Мендл, клінічний психолог, що спеціалізується на психічному здоров'ї під час переходу від дитинства до підліткового віку. Одна з гіпотез полягає в тому, що реакція на стрес також регулюється гіпоталамо-гіпофізарно-наднирниковою віссю (ГГН), яка впливає на початок статевого дозрівання.

Деякі дослідження навіть припускають, що стресові фактори під час пандемії COVID-19 — включаючи збільшення часу, проведеного за екраном, соціальну ізоляцію, фізичну пасивність, менший доступ до здорової їжі й інші фактори — можуть бути пов'язані з нещодавнім збільшенням передчасного статевого дозрівання в дівчат у Нью-Йорку.

Ці фактори пов'язані з перевиробництвом статевих гормонів, таких як естрогени та тестостерон, а не з прямим впливом на мозок.

Тимчасом усе більше досліджень свідчать про те, що хімічні речовини, які порушують роботу ендокринної системи, такі як фталати, бісфеноли й інші, що містяться в предметах повсякденного вжитку, можуть сприяти цим змінам.

«Багато хімічних речовин, що порушують роботу ендокринної системи, які повсюдно присутні в нашому середовищі, мають схожу дію з естрогенами», — каже Софер. Як наслідок, високий рівень впливу цих хімічних речовин може по суті викрасти гормональне середовище організму таким чином, що змінить репродуктивний розвиток.

Наприклад, дослідження, опубліковане у випуску BMC Medicine за 2023 рік, показало, що передчасне статеве дозрівання у дівчаток може бути частково зумовлене впливом перфторованих сполук, наявних у численних продуктах повсякденного вжитку, включаючи засоби для виведення плям, фарби, віск, поліролі, електроніку, упаковку харчових продуктів тощо.

Дослідження, опубліковане у випуску журналу Environmental Health Perspectives за 2023 рік, дійшло висновку, що у дівчат, які живуть в умовах підвищеного впливу твердих частинок у забрудненому повітрі — під час внутрішньоутробного розвитку й у дитинстві — менструація починається раніше, ніж у дівчат із низьким рівнем цього впливу.

Цілком імовірно, що поєднання цих факторів призводить до раннього статевого дозрівання у деяких дівчат, каже Біро.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Процес відшкодування вартості проїзду пільговим категоріям
На Полтавщині планують цифровізувати процес відшкодування вартості проїзду пільговим категоріям
2 хв на прочитанняВчора
До Польщі наближаються тигрові комарі, що можуть передавати небезпечні захворювання
До Польщі наближаються тигрові комарі, що можуть передавати небезпечні захворювання
1 хв на прочитанняВчора
Чоловік став посмертним донором серця та нирок для трьох людей
У лікарні на Одещині 41-річний чоловік став посмертним донором серця та нирок для трьох людей (ФОТО)
2 хв на прочитанняВчора
Отримання доглядових послуг
Фото ілюстративне
Родини захисників та захисниць, які отримали складні поранення чи інвалідність можуть скористатися доглядовими послугами
2 хв на прочитанняВчора
На кордоні з Угорщиною на Закарпатті викрили псевдоінваліда
1 хв на прочитанняВчора
Сколіоз: невидимий ворог здоров'я - поради експерта до Всесвітнього дня боротьби зі сколіозом
5 хв на прочитанняВчора
Доступний та дешевий овоч виявився корисним для серця
1 хв на прочитанняВчора
Дієтологиня назвала популярний напій, який знижує холестерин
1 хв на прочитання29 Червня 2024