Догори
Дати відгук

Діти і гаджети: міфічні та реальні небезпеки

Доведено: зв`язку між тривалим екранним часом та розвитком короткозорості не існує

3 хв на прочитання01 Лютого 2022, 00:43
Гаджети Гаджети
Поділитись:

Згідно з даними міжнародного дослідницького проєкту ESPAD, майже 45 % підлітків в Україні проводять у соціальних мережах до 3-х годин на день, а ще приблизно 50 % — 4 і більше. Дитячі психологи в один голос стверджують, що основна причина такої сумної статистики свідчить про певні проблеми на рівні відносин батьки-діти. «Сучасна газета» розповідає, чому гаджети — це не абсолютний негатив: співвідношення користі і шкоди формується ситуаційно.

Мінуси використання гаджетів дітьми:

  • Велика тривалість щоденного перебування у контакті з гаджетами значно зменшує фізичну активність дитини. Це часто призводить до певних функціональних порушень маленького організму. Крім того, на такому тлі виникають проблеми з вагою, що теж доволі актуально, особливо при незбалансованості харчування.
  • Затримки у розвитку психіки, агресія, проблеми зі сном — часта причина передозування екранним часом.
  • Існує певна позитивна кореляція між тривалим екранним часом і зниженням когнітивних здібностей дитини, але це питання досі залишається на активній стадії дослідження.
  • Заміна книги на монітор чи екран призводить до погіршення художніх задатків дитини. Книга вимагає проявляти увагу і фантазію, гаджети ж в основному це роблять замість нас.
  • На фоні тривалого і сильного захоплення соціальними мережами можуть виникати негаразди в соціальній сфері дитини.
  • Поганий фільтр інформації у дітей і підлітків несе за собою невміння правильно її ідентифікувати і розуміти. Інколи це призводить до сумних наслідків.
  • Дуже часто гаджети замінюють дітям живе спілкування з батьками та друзями. Хоча це радше мінус не самих гаджетів, а дорослих, які не здатні грамотно сформувати дитячий розклад.

Звісно, існують так само і плюси використання гаджетів дітьми.

  • Гаджети значно пришвидшують пошук інформації. Це особливо корисно для вікової категорії підлітків. Гаджети відіграють вагому роль у сучасному освітньому процесі. Існує велика кількість різноманітних мультфільмів, додатків, які, якщо їх правильно обрати, можуть принести користь навіть дітям молодшого віку.
  • Пришвидшена комунікація — вагомий плюс сучасних технологій.
  • Інколи необхідно чимось зайняти дитину, а гаджети мають змогу допомогти у вирішенні цієї проблеми.

Мало хто знає, що не існує позитивної кореляції між тривалим екранним часом і короткозорістю. Тобто вчені не довели негативних наслідків від гаджетів конкретно на зір дітей. Проте, може з`явитися комп’ютерний зоровий синдром, що проявляється у напруженні, сухості очей чи подвоєння зображення. Але такі симптоми не довготривалі і легко піддаються корекції. Дозування екранного часу та ретельна фільтрація контенту допомагає уникнути інших небажаних наслідків від сучасних технологій.

Також ми писали, чому смикається око й коли це свідчить про наявність серйозної проблеми: розповідає невролог.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.