Догори
Дати відгук

Діабет і спека: як це пережити

Вплив високої температури може швидко ускладнити діабет.

3 хв на прочитання23 Червня 2021, 13:55
Діабет і спека: як це пережити Діабет і спека: як це пережити
Поділитись:

Людям із діабетом іноді дуже важко регулювати рівень глюкози. Висока температура також може впливати на регулювання рівню цукру у крові. Більшість діабетиків чутливі до надмірного тепла, і висока температура підвищує рівень глюкози. Діабетики в спеку дуже швидко зневоднюються, це призводить до того, що рівень цукру у крові починає зростати. Як пережити спеку людині з діабетом, радить у соцмережі Фейсбук лікар-ендокринолог, к. м. н. Ірина Морозова.

Ендокринолог нагадує, що особливо у спекотний день люди з діабетом мають бути дуже обережними та пити достатньо рідини.

Іноді люди з діабетом не знають, чи зазнають вони надмірного впливу тепла. Це тому, що деякі діабетики не мають чутливості у кінцівках. Діабетики можуть бути надмірно вразливими, не підозрюючи про це.

Деякі точно знають, коли у них починається перегрів, вони відчувають невпевненість і легке запаморочення. Але зазвичай до цього часу людина вже зазнала теплового удару. Ось чому важливо у спекотні літні місяці не перебувати за високої температурі протягом тривалого періоду часу. Люди з діабетом можуть зазнати теплового виснаження або теплового удару набагато швидше за інших, оскільки потові залози діабетиків із часом скорочуються.

Хворі на цукровий діабет улітку повинні постійно контролювати свій рівень глюкози у крові. Але будьте обережні, не перетримуйте глюкометр, шприц-ручки, інсулін тощо на сонці або в теплі, вони можуть швидко зіпсуватися чи пошкодиться. Зберігати їх в автівці — це не дуже гарна ідея, тому що там температура може рости дуже швидко. Діабетики мають тримати свої запаси інсуліну в холодильнику, а прилади — в темному місці.

Ендокринолог нагадує: діабет є серйозним захворюванням, і його слід сприймати серйозно. Вплив високої температури може швидко ускладнити діабет. Тепловий удар може прийти швидко та несподівано. Тому не варто експериментувати над собою у спекотну погоду, краще пересидіти цей час у приміщенні.

Ось деякі поради діабетикам у спеку від Ірини Морозової.

  • Уникайте засмаги, це може привести до підвищення глюкози у крові. Перебуваючи на осонні, користуйтеся сонцезахисним кремом, окулярами та капелюхом.
  • Пийте багато води, щоб уникнути зневоднення. Носіть із собою пляшку води на прогулянки тощо. Фізичні вправи й активну діяльність найкраще проводити в ранні або більш пізні години дня, коли температура більш прохолодна і сонце не на піку.
  • Часто перевіряйте рівень цукру у крові, оскільки він може коливатися.
  • Пам’ятайте, різкі перепади температури можуть вплинути на ваші діабетичні ліки та прилади; інсулін може зіпсуватися, глюкометри і тест-смужки можуть бути пошкоджені. Використовуйте ізольовані сумки, захищені прохолодним пакетом, але уникайте заморожування.
  • Носіть світлий одяг із тканин, які можуть «дихати».

У спеку також вживайте додаткових заходів:

  • Уникайте вправ на відкритому повітрі, надайте перевагу закритому приміщенню з кондиціонованим повітрям. У літній період використовуйте вдома або у квартирі кондиціонер.
  • Ніколи не ходіть босоніж по гарячій поверхні.
  • Слідкуйте за ознаками можливого теплового удару, такими як запаморочення, слабкість, для деяких людей — надмірне потіння. Зверніться за медичною допомогою, якщо відчуваєте ці симптоми.
  • Уникайте кофеїну або алкогольних напоїв, які можуть призвести до зневоднення.

Також ми розповідали про два симптоми діабету другого типу, які «видно по обличчю».

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.