Догори
Дати відгук

Дев'ять важливих ознак пневмонії, при яких треба якнайшвидше звертатися до лікаря

Зверніть увагу на ці симптоми

3 хв на прочитання03 Листопада 2022, 12:30
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Пневмонія (або запалення легень) – захворювання, яке вражає органи дихання людини та може бути смертельно небезпечним. Викликане воно може бути бактеріальною або вірусною інфекцією і часто розвивається як ускладнення застуди, грипу або інших вірусних захворювань. Більшість смертей, пов'язаних з коронавірусом, викликані саме пневмонією.

Запалення легенів особливо небезпечне для людей похилого віку, дітей, а також людей, чим імунітет знижений через хронічні або нещодавно перенесені гострі захворювання. На жаль, іноді симптоми хвороби «змазані» або зовсім приховані й коли її вдається діагностувати, часу на лікування майже не залишається.

Зверніть увагу на ці симптоми: вони можуть говорити про те, що застуда або грип перейшли у запалення легенів і викликати лікаря потрібно негайно.

Вам стало гірше після деякого покращення стану. Запалення легень часто розвивається як ускладнення хвороби верхніх дихальних шляхів. Але вірусам або бактеріям, щоб проникнути у легені, потрібен деякий час – і зазвичай за п'ять-сім днів симптоми звичайного ГРВІ проходять, і пацієнт почувається краще. Але якщо слідом за полегшенням настає серйозне погіршення стану, це може говорити про те, що віруси проникли у легені та діяти потрібно терміново.

Дуже висока температура. Так, у деяких випадках запалення легенів розвивається на тлі невисокої температури, але все ж таки найчастіше у хворих спостерігається температура тіла 40 градусів і навіть вище. Не чекайте і не намагайтеся збити її самостійно – одразу викликайте «швидку».

Екстремально сильне потовиділення. Виділення поту – це спосіб нашого тіла охолодитись та знизити високу температуру. Відповідно, якщо ви потієте, як у сауні, – саме час викликати лікаря. Швидше за все, температура тіла небезпечно підвищена, і це може бути симптомом пневмонії.

Частий кашель із мокротинням. Сухий чи вологий, при пневмонії кашель, здається, займає три чверті вашого часу. Якщо ви кашляєте частіше, ніж на початку хвороби, і при цьому виділяється мокротиння, можливо, вам варто перевірити стан легень.

Колючий біль у грудях. Під час кашлю чи при вдиханні повітря відчувається біль у грудях? Терміново викликайте лікаря: цей симптом вказує на те, що зараз розвивається набряк легенів, який може бути смертельно небезпечним.

Втрата апетиту. Коли ми хворіємо, нам рідше хочеться їсти – це нормально. Але якщо ви не можете змусити себе навіть випити чашку бульйону, а сама лише думка про їжу викликає огиду, це може свідчити, що всі сили організму кинуті на боротьбу з небезпекою. Допоможіть йому, зверніться до лікаря.

Задишка. При захворюванні, що вражає легені, в організм не надходить достатня кількість кисню, і щоб заповнити дефіцит, він змушує нас частіше робити вдихи –- виходить задишка. Якщо ви помітили цей симптом, зверніться до лікаря.

Прискорений пульс. У дорослої здорової людини частота пульсу в нормі становить 60-80 ударів на хвилину. Але якщо пульс, яким би він не був у спокійному стані, різко почастішав, швидше за все, це симптом пневмонії: кисню в кров надходить недостатньо, і щоб живити мозок і серце, кров активніше перекачується по венах і артеріях. Звертайтесь до лікаря!

Синій відтінок губ і нігтів. Через нестачу кисню, організм «відключає» постачання другорядних органів – і нігті та губи можуть набути синюватого відтінку. Діяти потрібно терміново!

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.