Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • День святого Миколая: що відомо про його життя та чому люди ставляться до Миколая по-особливому

День святого Миколая: що відомо про його життя та чому люди ставляться до Миколая по-особливому

Один з найбільш шанованих святих протегує всім мандрівникам, морякам, а також жебракам, хворим і, звичайно, дітям.

4 хв на прочитання06 Грудня 2023, 11:21
Поділитись:

День святого Миколая – важливе релігійне свято, популярне в різних країнах світу. Українці традиційно ставляться до нього з особливим трепетом, а діти обов'язково чекають на подарунки під подушкою.

Тепер українці святкуватимуть День святого Миколая 6 грудня (замість 19 грудня, як було раніше). 2023 року цей день випадає на середу. Тож святий відвідає домівки українців і покладе свої подарунки дітям під подушки в ніч проти середи. Саме від цього дня розпочинається цикл зимових свят в Україні.

Святий Миколай Мирлікійський, який послужив прообразом Святого Миколая, був відомий своєю турботою про менш забезпечених. Вважається, що традиція дарувати подарунки виникла через історію, коли один бідний чоловік не міг забезпечити посагом своїх трьох доньок, і вони не могли вийти заміж. Тоді Святий Миколай протягом трьох днів таємно закидував крізь вікно до кімнати сестер маленькі шматочки золота, спасаючи їх ситуацію.

Традиції на День Миколая Угодника

Православні знають, що один з найбільш шанованих святих протегує всім мандрівникам, морякам, а також жебракам, хворим і, звичайно, дітям. Тобто, тим, хто потребує його допомоги. Головна традиція свята - подарунки та цукерки, які святий вночі кладе під подушку малюкам. 

Селяни в цей день варили пиво і ставили в церкві свічку, благаючи Чудотворця про всілякі блага і хорошому врожаї в наступному році. Господині пекли пироги, накривали святкові столи і запрошували сусідів в гості, щоб разом шанувати пам'ять Святого Миколая і відзначати свято.

Святому Миколаю моляться про здоров'я дітей, допомогу в дорозі та подорожі, благополуччя, допомогу сиротам та бідним, зцілення від хвороб.


Що відомо про його життя та чому люди ставляться до Миколая по-особливому:

1. Святий Миколай чи Миколай Чудотворець — це реальна людина

Християнський священник Миколай, майбутній  єпископ Мирський народився 15 березня у місті Патари десь між 270 та 288 роками в історичній області Лікія, яка тоді належала Римській імперії (зараз це Туреччина). Батьки Миколая Феофан і Нонна були багатими та глибоко віруючими людьми, які охрестили сина відразу після його народження. Пізніше Миколай переїхав у Мири (сьогодні це поблизу міста Демере у турецькій провінції Анталії), де багато років був єпископом.

2. Святий Миколай «випадково» став єпископом

Життя святого зповите легендами. За однією з них, єписком він став випадково. Річ у тім, що місцевий єпископ помер, а священики не могли визначитися з його наступником. Дискусії і перемовини нічого не давали, отож вони вирішили, що єпископом стане той священик, хто першим увійде до храму. Ним і був святий Миколай.

3. Як виглядав справжній Святий Миколай

Група вчених з Манчестерського університету реконструйовала облік Святого Миколая за його мощами. У чудотворця були карі очі, випнуті вилиці та підборіддя, він мав зріст близько 167—168 см.

4. Чи правда, що Санта Клаус - це теж Святий Миколай

Дійсно, все так і є — Святий Миколай став прообразом різдвяного Санта-Клауса. Голландські колоністи, заснувавши в Америці Новий Амстердам (майбутній Нью-Йорк), завезли на континент традицію дарувати дітям від Святого Миколая, на 6 грудня та на Різдво, подарунки. А Святого Миколая голландці називали Сінтаклаас, який потім у вже в англійському звучанні став Санта Клаусом. А у 1823 році американський письменник Кларку Мур написав книгу «Ніч перед Різдвом, або візит Святого Миколая». Це вже у Мура зʼявляється сьогодні всім знайомий образ Миколая-Санта Клауса — дідуся, який розвозив подарунки у санях, які везуть девʼять оленів (у Мура їх, правда, з початку було вісім).

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Зображення: URB/SWNS
На території Об'єднаних Арабських Еміратів з'явиться перший у світі оздоровчий острів
1 хв на прочитання38 хвилин тому
Повітряний краффін Паска Рецепт приготування на Великдень
Повітряний краффін "Зебра": рецепт приготування без дріжджів
2 хв на прочитаннягодина тому
Конфіскували земельні ділянки Хмельниччина Право власності
У громадян рф конфіскували три земельні ділянки на Хмельниччині
2 хв на прочитання2 години тому
Зображення згенероване ШІ
Протестувальники в Парижі вимагають припинити очищення міста від саморобних таборів перед Олімпіадою
1 хв на прочитання5 годин тому
Ці ознаки інсульту можуть попередити про загрозу життю: ніколи не ігноруйте їх
2 хв на прочитання6 годин тому
У Німеччині команда зіграла у футбол голяка, протестуючи проти комерціалізації цього виду спорту (ФОТО)
1 хв на прочитання12 годин тому
Зосередьтеся на своїх цілях: гороскоп на п'ятницю, 3 травня
2 хв на прочитанняВчора
На Одещині відкрили дзеркальний туалет - "мільйонер"
1 хв на прочитанняВчора