День пасічника: Україна вшановує хранителів давніх медових традицій

2 хв на прочитання7 годин тому
День пасічника 19 серпня: історія та традиції медового свята в Україні

Україна входить до трійки найбільших виробників меду у світі та посідає перше місце в Європі.

Сьогодні, 19 серпня, в Україні відзначається День пасічника – професійне свято людей, які присвятили своє життя одній з найдавніших і найшанованіших справ – бджільництву. 

Історія та традиції свята

Офіційно свято було встановлено Указом Президента у 1997 році. Дату, 19 серпня, обрали не випадково. Вона збігалася з великим християнським святом – Преображенням Господнім, яке в народі називають Яблучним Спасом. Саме до цього дня пасічники традиційно проводили перший великий збір меду нового врожаю, освячували його в церкві та влаштовували ярмарки, де кожен міг скуштувати та придбати солодкий продукт.

Ця традиція жива й досі. По всій країні проходять медові ярмарки, виставки та фестивалі, де бджолярі представляють різноманітні сорти меду та іншу продукцію бджільництва: прополіс, віск, маточне молочко.

Україна – медова держава

Бджільництво в Україні має глибоке коріння і сьогодні наша країна по праву вважається однією з провідних медових держав світу.

Варто пам'ятати, що праця пасічника – це не лише виробництво меду. Бджоли відіграють ключову роль у запиленні близько 80% усіх рослин, забезпечуючи врожайність багатьох сільськогосподарських культур та підтримуючи біорізноманіття. Тому, купуючи баночку запашного українського меду, ми не лише ласуємо корисним продуктом, а й підтримуємо людей, які дбають про здоров'я нашої планети.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: