Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Клімат
  • День метеоролога України, чому дощ іде у одній частині міста: прикмети та гороскоп на 19 листопада

День метеоролога України, чому дощ іде у одній частині міста: прикмети та гороскоп на 19 листопада

Повсякденна цілодобова робота метеорологів, гідрологів, синоптиків дає змогу завчасно вжити заходів для запобігання можливим збиткам від небезпечних явищ погоди.

3 хв на прочитання19 Листопада 2023, 11:57
День метеоролога України прикмети день в історії День метеоролога України прикмети день в історії
Поділитись:

19 листопада в Україні щорічно відзначається День працівників гідрометеорологічної служби, встановлений Указом Президента України від 11 березня 2003 року № 208/2003.

Державна гідрометеорологічна служба, яка функціонує у складі Міністерства охорони навколишнього природного середовища України, відіграє ключову роль в отриманні даних про поточні та очікувані гідрометеорологічні умови, сучасний клімат, його можливі коливання та зміни в майбутньому, прогнозування та попередження стихійних гідрометеорологічних явищ. Повсякденна цілодобова робота метеорологів, гідрологів, синоптиків дає змогу завчасно вжити заходів для запобігання можливим збиткам від небезпечних явищ погоди.

Гідрометеорологічна служба України налічує більше тисячі пунктів спостережень за станом атмосфери і водних об’єктів.

Щорічно організації гідрометеорологічної служби країни дають близько 275 тисяч прогнозів і попереджень, в тому числі близько 1,5 тисяч оперативних інформацій та спеціальних доповідей; більше 7 тисяч щоденних гідрометеорологічних бюлетенів, близько тисячі агрометбюлетеней, близько 80 тисяч метеорологічних і 100 тисяч авіаметеорологіческіх прогнозів, близько 5 тисяч попереджень про небезпечні і стихійні гідрометеорологічні явища.

19 листопада - день Металевої Змії

В енергетиці дня відчувається сила та рішучість. Металева Змія вражає своєю наполегливістю та амбіціями, використовуючи їх для досягнення власних цілей.

Важливо уникати ревнощів, які можуть призвести до чуток та непорозумінь. Змія готова ділитися своїм успіхом з іншими, сприяючи колективній роботі та матеріальним вигодам для всіх учасників.

Не забувайте про свій зовнішній вигляд – це час підкреслити свою привабливість через відвідування перукарні, косметолога та здійснення манікюру і педикюру.

Сьогодні вас очікує визнання та похвала, що може виявитися своєрідним авансом, але передусім – це визнання вашої внутрішньої сили та якостей.

Чому дощ йде тільки в одній частині міста?

Така ситуація дуже часто виникає влітку або навесні: навіть в межах одного населеного пункту погода може бути зовсім різною. Наприклад, дощі, що йдуть смугами, – в одній частині міста була злива, а в іншій з неба не впало жодної краплі.

Це відбувається за певних умов, коли дощова пляма або просто дощова хмара має дуже маленький розмір. У такому разі «вирахувати», в якій частині міста пройде дощ, просто неможливо. Така сама історія і з температурою – у різних частинах населеного пункту вона може відрізнятися на кілька градусів.

Яким буває вітер?

У прогнозах погоди прийнято повідомляти швидкість та напрямок вітру. Напрямок вказують у чвертях горизонту, наприклад, північно-східний або південний вітер. Що стосується швидкості, то зазвичай називають її максимум при поривчастому вітрі й середнє значення, якщо пориви не очікуються.

Якщо синоптики прогнозують вітер мінливих напрямків, це означає, що вітер часто змінюватиме напрямок протягом дня. До речі, за спостереженнями, такий вітер найчастіше буває слабким, тобто приблизно п’ять метрів за секунду. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Фото: Рixabay
Кліматична криза — це також криза психічного здоров'я: що науковці говорять про стрес через наслідки змін клімату
3 хв на прочитання3 години тому
Сліди невідомого раніше виду динозаврів знайшли в Китаї
Велетенські сліди невідомого раніше виду динозаврів знайшли в Китаї
2 хв на прочитання4 години тому
Зображення згенероване ШІ
Щонайменше четверо людей загинули, понад 100 поранено: у США над Оклахомою пронісся торнадо
2 хв на прочитання5 годин тому
На заказнику Кременчуцького водосховища виявили браконьєра
На заказнику Кременчуцького водосховища браконьєр "наловив" риби на 3 роки тюрми
1 хв на прочитання6 годин тому
На шляху до нульових викидів: як компаніям реалізувати стратегію Net Zero 
4 хв на прочитання7 годин тому
Цікаві ідеї оформлення дачного дворового умивальника (ФОТО)
2 хв на прочитання10 годин тому
Як легко позбавитися зайвого за правилом 90/90: лайфхак від експерта
2 хв на прочитання11 годин тому
Лаванда вузьколиста — ідея для оформлення ділянки (ВІДЕО)
1 хв на прочитання18 годин тому