Вітаміни та мінерали в їжі відіграють вирішальну роль у виробництві інсуліну та його ефективності.
Діагноз діабету типу 2 діагностується, коли клітини організму не реагують на інсулін або вироблення гормону занадто низька. Це тому, що інсулін необхідний перетворення глюкози в клітинах на енергію.
Як правило, це викликано проблемами з гормоном інсуліном в організмі, які можуть виникнути внаслідок надмірної ваги або малорухливого способу життя.
Вітамін D вважається фактором ризику розвитку діабету, а також його ускладнень, особливо серцево-судинних. Низький рівень вітаміну D пов’язаний з резистентністю до інсуліну та високим ризиком розвитку діабету 2 типу.
При діабеті 2 типу іноді клітини підшлункової залози не працюють належним чином і щосили намагаються виробляти достатню кількість інсуліну, щоб допомогти контролювати рівень цукру в крові. Специфічні рецептори в підшлунковій залозі можуть включатися лише за наявності достатньої кількості вітаміну D. Думка у тому, що вітамін D може підтримувати функцію підшлункової залози.
Дефіцит магнію може збільшити ризик розвитку діабету. У низці досліджень вивчалося, чи допомагає прийом добавок магнію людям, які страждають на діабет або схильні до ризику його розвитку. Проте дослідження, як правило, невеликі, та їх результати не є остаточними».
Магній міститься в багатьох продуктах, включаючи велику кількість висівок, деяких насіння, горіхів та шпинату.
Іншими дефіцитами, потенційно пов’язаними з діабетом, є цинк та хром, які відіграють кілька ролей у контролі інсуліну та глюкози. Однак для з’ясування їхньої ролі необхідні подальші дослідження.