Де найбільше нітратів у покупних овочах і чи можна зробити їх кориснішими

1 хв на прочитання06 Серпня 2022, 18:30

Не всі городяни можуть забезпечити себе екологічно чистими овочами, а лише ті, хто має дачі.

Вирушаючи на ринок за овочами, багато хто згадує про нітрати, лише коли купують кавун. А біда в тому, що нітрати скрізь, і найбільше їх накопичується в коренеплодах, буряках зокрема.

Немає гарантії, що овочі, куплені на ринку, вирощувалися на виключно натуральних підживленнях. Помітити їхню присутність неможливо, але можна мінімізувати їх кількість.

Де найбільше нітратів?

1. Отже, купуючи петрушку, знайте, що у її стеблах шкідливих речовин більше, ніж у листі.

2. Огірки та їхні брати кабачки до 70% нітратів накопичують у шкірці та ближче до плодоніжки.

3. Найбільше шкідливих речовин накопичує буряк. Особливо в шкірці та коренях (носику).

4. Білокочанна капуста буде не така шкідлива, якщо видалити верхнє листя та качан.

Як убезпечити себе

Найпростіше правило, яке ще нікого не підводило, – що менше плід, то менше в ньому нітратів.

Тому буряк, редис, редьку та кабачки потрібно вибирати невеликі. Тепличні (довгі) огірки, навпаки, потрібно вибирати більше.

На наступному етапі можна очистити овоч від нітратів, замочивши в воді на 1-2 години – виводить до 30 % шкідливих речовин.

Також йде на користь термічна обробка та засолювання овочів.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: