Догори
Дати відгук

Чим корисно копчене сало: "прочищає" мізки та "заряджає" серце, але є нюанс

Що важливо знати для справжніх гурманів і цінителів.

2 хв на прочитання24 Січня 2023, 13:00
Поділитись:

Копчене сало по праву вважається одним з найпопулярніших видів закуски у багатьох гурманів. Приємний і ніжний смак практично нікого не залишає байдужим.

Давно відомі корисні властивості копченого сала - воно містить вітаміни жиророзчинного типу (А, D, Е), також продукт багатий вмістом амінокислот. Також не варто забувати про вміст жирних кислот і різних мікроелементів – від цинку і натрію, до кальцію і селену.

При цьому навіть серед цінителів нерідко виникає актуальне питання: як зберігати копчене сало в холодильнику.

Для чого корисно копчене сало

Для багатьох стане відкриттям, але в копченому салі можна виявити значну кількість полінасиченої жирної арахідонової кислоти. Її особливість для організму видно не відразу, проте фахівці встановили, що вона служить для нормалізації функціонування головного мозку. Також благотворно впливає на функціонування нирок, печінки, серця. Також цей інгредієнт позитивно впливає на обмін холестерину в організмі.

Скільки за часом треба коптити сало гарячого копчення

Відомо відразу кілька базових умов, дотримуючись яких можна домогтися якісного копчення сала.

Що важливо пам'ятати:

  • у домашніх умовах сало слід коптити, приблизно, близько 1 години і 40 хвилин;
  • температура копчення сала повинна бути 90 °С;
  • влітку (особливо в спеку) час копчення сала може бути до 1 години 20 хвилин;
  • важливо готовому продукту дати охолонути після копчення приблизно до двох годин.

Чи можна зберігати копчене сало в морозилці

Терміни зберігання копченого сала залежать від умов. Відомо, що сире сало в морозилці прекрасно зберігається до двох місяців. У той же час термін зберігання солоного сала може досягати чотирьох місяців. При цьому встановлено, що копчене сало має навіть більш тривалий термін зберігання. Гурмани кажуть, що в холодильнику сало прекрасно зберігається і довше, при цьому важливо дотримуватися температурного режиму.

Чим небезпечне копчене сало

Незважаючи на те, що копчене сало має багато корисних мікроелементів, його надмірне вживання може бути небезпечним. Важливо не забувати про те, що в процесі копчення в ньому накопичуються небезпечні речовини. У гіршому випадку - вони навіть можуть привести до провокування розвитку пухлинних захворювань.

Причина цього в тому, що при копченні в салі залишаються летючі канцерогени. Ось вони, потрапляючи разом з продуктом в організм, і несуть найбільшу небезпеку. Тому питання про те, скільки вживати копченого сала і чи варто тримати його на столі взагалі, кожен може вирішити для себе сам.

Джерело - Главред

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Зображення згенеровано ШІ
Цифрова пам’ять: як технології стають союзниками у боротьбі зі старінням мозку
2 хв на прочитання23 хвилини тому
Зображення згенеровано ШІ
Помірність на тарілці й у серці: що означає День здорового харчування сьогодні
3 хв на прочитання2 години тому
Сушимо м'яту правильно
Як правильно сушити м'яту вдома, щоб зберегти її аромат та користь
3 хв на прочитанняВчора
Жорстоке вбивство на Закарпатті
За живе спалення сина на Закарпатті мати та співмешканець отримали по 9 років тюрми
1 хв на прочитанняВчора
Унікальний мистецький проєкт київських дітей встановив світовий рекорд
2 хв на прочитанняВчора
Невидима рана шкіри: чому гідраденіт гнійний вимагає уваги саме сьогодні
4 хв на прочитанняВчора
Дієтолог назвав рибу, кориснішу за лосось, та розповів, як її краще готувати
2 хв на прочитання31 Травня 2025
Навіть помірне вживання алкоголю може прискорити розвиток хвороби Альцгеймера – дослідження
2 хв на прочитання31 Травня 2025
Більше з GreenPost
 На Київщині викрито масштабну схему
На Київщині викрито підпільне виробництво фальсифікованого насіння на мільйони гривень
2 хв на прочитаннягодина тому
Фото: Food & Mood
В Україні стартував сезон черешні: ціни поки що вдвічі вищі за минулорічні
1 хв на прочитання2 години тому
Зображення згенеровано ШІ
Вимірюючи життя, а не витрати: нові підходи до оцінки добробуту
3 хв на прочитання4 години тому
Фото ілюстративне
Вісім країн ОПЕК+ домовилися про збільшення видобутку нафти в липні
1 хв на прочитання4 години тому
Коли атоми шепочуть: як вчені навчилися бачити квантові зв'язки
2 хв на прочитання5 годин тому
На Київщині БЕБ домоглося відшкодування понад 2 млн грн збитків до держбюджету
1 хв на прочитання6 годин тому
Зовнішня торгівля України у І кварталі 2025 року: зростання імпорту та скорочення експорту
1 хв на прочитання8 годин тому
Фіктивні книжки в реальних газетах: наслідки безконтрольного використання ШІ
2 хв на прочитання9 годин тому