Чим корисне соняшникове насіння та у які страви його додавати: радить Клопотенко

2 хв на прочитання04 Вересня 2022, 12:20
Спрощено ліцензування експорту соняшника до Болгарії

Насіння соняшника містить такі важливі мінерали як магній, цинк, мідь, кальцій та залізо

Соняшниковою олією ми користуємося щодня. Смажимо на ній, заправляємо салати, додаємо в маринади та тісто. З усіх олій в нашій країні вона є найбільш бюджетною. Роблять її з насіння соняшника. Цей продукт теж популярний в Україні, але переважно ми їмо його як поживний перекус, купуючи готове чищене, в пакетиках. Насіння соняшника має приємний аромат та горіховий посмак.

Розляньмо, як ще можна використовувати насіння в харчуванні, щоб отримувати від нього максимальну користь та вітаміни, якими воно багате, пише на своїй сторінці відомий кулінар Євген Клопотенко.

ЧИМ КОРИСНЕ СОНЯШНИКОВЕ НАСІННЯ

Насіння соняшника містить такі важливі мінерали як магній, цинк, мідь, кальцій та залізо. Воно також багате на вітамін Е та селен, які діють як антиоксиданти та захищають організм від пошкодження вільними радикалами. Клітковина у складі цього насіння допомагає нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту. А триптофан – незамінна амінокислота, яка знижує відчуття напруги та заспокоює, а отримати її ми можемо лише із їжі. Також в соняшниковому насінні міститься холін, або вітамін В4, який необхідний для нормального функціонування пам’яті та здоров’я очей.

Одразу зауважимо, що смажене насіння дуже смачне, але все ж таки більше користі для організму в сирому продукті. Термічна обробка руйнує вітаміни та поживні речовини. Тому радимо звернути увагу саме на сире насіння соняшника.

Тримайте його запаси на кухні завжди. Якнайкраще для нього підходить закрита суха скляна ємність. Коли готуєте їжу, додавайте насіння до страв – овочевих, м’ясних чи рибних. Якщо все ж надаєте перевагу смаженому, то за потреби швидко обсмажте його на сухій пательні та всипте крихту солі дрібного помелу. Також можна насіння підсушити в духовці, виклавши на деко, застелене пергаментним папером. Якщо ви самостійно це робите, то можете контролювати температуру смаження і не використовувати надвисоких температур, бо саме вони руйнують поживні властивості соняшника.

Також насіння пасує абсолютно всім овочевим салатам. Ми додаємо його зовсім трошки до страви та робимо це саме перед подачею на стіл, щоб насіння залишалося хрумким. Радимо приготувати салат з буряка або відкрити для себе нові смакові враження від салату з коренеплодів, запечених у духовці.

Насінням соняшника посипайте ранкові вівсяну кашу, крем-супи та паштети. Ще готуйте ароматний бездріжджовий хліб, а рецепт соняшникової халви з кавою на десерт не залишить вас байдужими.

Готувати – це просто!

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: