Догори
Дати відгук

Чим корисне соняшникове насіння та у які страви його додавати: радить Клопотенко

Насіння соняшника містить такі важливі мінерали як магній, цинк, мідь, кальцій та залізо

2 хв на прочитання04 Вересня 2022, 12:20
Поділитись:

Соняшниковою олією ми користуємося щодня. Смажимо на ній, заправляємо салати, додаємо в маринади та тісто. З усіх олій в нашій країні вона є найбільш бюджетною. Роблять її з насіння соняшника. Цей продукт теж популярний в Україні, але переважно ми їмо його як поживний перекус, купуючи готове чищене, в пакетиках. Насіння соняшника має приємний аромат та горіховий посмак.

Розляньмо, як ще можна використовувати насіння в харчуванні, щоб отримувати від нього максимальну користь та вітаміни, якими воно багате, пише на своїй сторінці відомий кулінар Євген Клопотенко.

ЧИМ КОРИСНЕ СОНЯШНИКОВЕ НАСІННЯ

Насіння соняшника містить такі важливі мінерали як магній, цинк, мідь, кальцій та залізо. Воно також багате на вітамін Е та селен, які діють як антиоксиданти та захищають організм від пошкодження вільними радикалами. Клітковина у складі цього насіння допомагає нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту. А триптофан – незамінна амінокислота, яка знижує відчуття напруги та заспокоює, а отримати її ми можемо лише із їжі. Також в соняшниковому насінні міститься холін, або вітамін В4, який необхідний для нормального функціонування пам’яті та здоров’я очей.

Одразу зауважимо, що смажене насіння дуже смачне, але все ж таки більше користі для організму в сирому продукті. Термічна обробка руйнує вітаміни та поживні речовини. Тому радимо звернути увагу саме на сире насіння соняшника.

Тримайте його запаси на кухні завжди. Якнайкраще для нього підходить закрита суха скляна ємність. Коли готуєте їжу, додавайте насіння до страв – овочевих, м’ясних чи рибних. Якщо все ж надаєте перевагу смаженому, то за потреби швидко обсмажте його на сухій пательні та всипте крихту солі дрібного помелу. Також можна насіння підсушити в духовці, виклавши на деко, застелене пергаментним папером. Якщо ви самостійно це робите, то можете контролювати температуру смаження і не використовувати надвисоких температур, бо саме вони руйнують поживні властивості соняшника.

Також насіння пасує абсолютно всім овочевим салатам. Ми додаємо його зовсім трошки до страви та робимо це саме перед подачею на стіл, щоб насіння залишалося хрумким. Радимо приготувати салат з буряка або відкрити для себе нові смакові враження від салату з коренеплодів, запечених у духовці.

Насінням соняшника посипайте ранкові вівсяну кашу, крем-супи та паштети. Ще готуйте ароматний бездріжджовий хліб, а рецепт соняшникової халви з кавою на десерт не залишить вас байдужими.

Готувати – це просто!

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Туя західна Даніка — одна з найпопулярніших хвойних рослин у ландшафтному дизайні (ФОТО)
1 хв на прочитання20 Квітня 2024
Великдень вихідні де провести час та влаштувати пікнік у Києві
Весна набирає обертів, попереду Великдень: топ п'ять гарних місць для весняного пікніка у Києві
5 хв на прочитання3 години тому
Затоплені автомобільні дороги у Петропавловську, Казахстан, 13 квітня 2024 року. Фото: Reuters
Найбільше стихійне лихо за 80 років: у Казахстані масштабні паводки — ось як виглядає одне з найбільш постраждалих міст
2 хв на прочитання4 години тому
Збереження природи Моніторингова система Нацпарк
У Нобельському нацпарку на Рівненщині створять моніторингову систему для збереження природи
1 хв на прочитання5 годин тому
Дофаміновий гардероб: як підняти настрій за допомогою одягу
5 хв на прочитання6 годин тому
Цей фрукт знижує цукор у крові та "розщеплює" холестерин: можна їсти майже всім
1 хв на прочитання6 годин тому
Злість під час бігу: чому спорт може мати негативний психологічний ефект
2 хв на прочитання7 годин тому
Зуб видалили, а все одно болить: стоматологи розповідають, що відбувається і що при цьому слід робити
2 хв на прочитання9 годин тому