Догори
Дати відгук

Чи варто їсти тилапію: факти про цю популярну рибу

Особливо рекомендується уникати тилапії, вирощеної в Китаї.

2 хв на прочитання5 годин тому
Тилапія: користь, шкода та як обрати якісну рибу. Фото: Їсти Тилапія: користь, шкода та як обрати якісну рибу. Фото: Їсти
Поділитись:

Якщо ви шукаєте недорогу та поживну рибу, яка добре маринується, тилапія може здатися привабливим варіантом. Однак, її дешевизна не завжди є ознакою якості. Фермерські методи вирощування тилапії часто викликають багато питань. Тож, чи варто уникати цієї так званої "сміттєвої риби"?

Шеф-кухар Вільям Ейк, власник ресторану Matsu в Південній Каліфорнії, у розмові з The Takeout зазначив щодо тилапії: "Її зазвичай вирощують у дуже поганих умовах, недбало обробляють, і загалом це риба низької якості, яка не варта своєї ціни, незалежно від того, наскільки вона дешева".

Тилапію вирощують у різних країнах, але особливо рекомендується уникати тилапії, вирощеної в Китаї. Нерідко цю рибу годують фекаліями худоби для здешевлення виробництва, що підвищує ризик вмісту шкідливих бактерій, які можуть викликати захворювання у споживачів. Для запобігання хворобам тилапії також часто дають заборонені антибіотики та пестициди. Крім того, тилапія є інвазивним видом, і її розведення лише погіршує ситуацію. Риби, які втікають з ферм або потрапляють у природні водойми під час повеней, можуть завдати значної шкоди місцевій екосистемі, поширюючи хвороби та спричиняючи довгострокові наслідки.

Як знайти еколочно чисту та безпечну тилапію

Попри те, що тилапія може бути не найкращим вибором у продуктовому магазині, вона залишається четвертою за популярністю рибою в Сполучених Штатах. Хороша новина полягає в тому, що цілком можливо знайти еколочно чисту тилапію. Купуючи рибу наступного разу, зверніть увагу на тилапію з таких країн, як Колумбія, Індонезія або Тайвань, оскільки методи ведення рибного господарства там зазвичай більш екологічно стійкі.

Ще один спосіб переконатися в безпечності вашої риби – купувати тилапію, сертифіковану такими організаціями, як Aquaculture Stewardship Council (ASC), Global Seafood Alliance Best Aquaculture Practices (BAP) або Naturland.

Після того, як ви ознайомитеся з етикетками та знайдете смачну, поживну та еколочно чисту рибу, ви можете перейти до приправ, які зроблять вашу тилапію ще кращою. З неї можна приготувати чудові тако з рибою або запечену в духовці тилапію з часниковим маслом. Варіанти рецептів безмежні, і вони будуть ще смачнішими, якщо тилапія походить зі здорового та еколочно чистого джерела.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Постачальник деревини та будматеріалів відшкодував до бюджету 4,5 млн грн завданих збитків
Оптовий постачальник деревини та будматеріалів відшкодував до бюджету 4,5 млн грн завданих збитків
1 хв на прочитання54 хвилини тому
 Інспекція перевіряє можливе забруднення річки Тетерів
Інспекція перевіряє можливе забруднення річки Тетерів
1 хв на прочитаннягодина тому
Україна ратифікувала історичну угоду з США про видобуток копалин
Рада дала зелене світло: Україна та США запускають історичний фонд для видобутку копалин та відбудови
5 хв на прочитання2 години тому
Як стати щасливішим: поради нейронауковців
Науковці довели: щастю можна навчитися за допомогою простих щоденних звичок
4 хв на прочитання4 години тому
Біорозкладний мікропластик - приховані загрози
2 хв на прочитання4 години тому
Кабмін оновив порядок призову на військову службу під час мобілізації
1 хв на прочитання6 годин тому
Екологи назвали науково обґрунтовану тижневу норму споживання м’яса
2 хв на прочитання7 годин тому
Комітет ВРУ рекомендував ухвалити закон про безпеку праці, розроблений за стандартами ЄС
1 хв на прочитання8 годин тому