Чи порушують коти закони фізики: ось як науковці з’ясували це за допомогою фотоапарата

1 хв на прочитання14 Жовтня 2024, 16:07
Фотографії кота, що падає, 1894. Фото: Етьєн-Жюль Марей

Чому кіт завжди приземляється на лапи?

Наприкінці ХІХ ст. науковці хотіли розв'язувати фізичну проблему: чому кішка завжди приземляється на лапи? Здавалося б, неможливо переорієнтувати своє тіло в повітрі, не відштовхнувшись від чогось, але коти, схоже, здатні це робити. Загадку вдалося розгадати наприкінці сторіччя, коли один науковець вирішив застосувати незвичайний для досліджень пристрій, розповідає VOX.

Етьєн-Жюль Марей використав фотоапарат, щоб з’ясувати це питання у 1894 році, створивши серію «Фотографії кота, що падає». Марей був французьким науковцем і винахідником, який аналізував, як рухаються речі. Він розробив спосіб фотографування кількох етапів руху на одній скляній пластині — техніку, що отримала назву хронофотографія.

Пізніше, коли компанія Kodak випустила целулоїдну плівку, Марей замінив скляну пластину на рулон плівки, який рухався між експозиціями. Ця техніка лягла в основу кінематографа, і саме так він зафіксував етапи випрямлення кота в повітрі. Він опублікував свої знахідки в журналі Nature і продемонстрував, як кіт розділяє своє тіло навпіл і використовує інерцію власної ваги, щоб обертатися.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: