Догори
Дати відгук

Чи небезпечний ксиліт для серця: результати нового дослідження вражають

Його часто називають березовим цукром, що дещо вводить в оману.

11 хв на прочитання17 Червня 2024, 13:17
Зображення згенероване ШІ Зображення згенероване ШІ
Поділитись:

Він схожий на цукор, такий же солодкий, але містить лише вдвічі менше калорій. Ксиліт, також відомий як березовий цукор, вважається здоровою альтернативою звичайному буряковому чи тростинному цукру. Цей замінник можна знайти, наприклад, у жувальній гумці та зубній пасті, і він рекламується як ідеальний для випічки, підсолоджування напоїв і десертів. Промисловість також використовує ксиліт для виробництва та продажу солодощів без цукру і калорій для діабетиків і людей із надмірною вагою.

Нове дослідження, опубліковане в Європейському кардіологічному журналі, вказує на те, що ксиліт може збільшити ризик серцево-судинних захворювань, таких як інфаркти й інсульти, і тому може бути особливо небезпечним для тих, кому він повинен допомагати. Про це розповідає Die Zeit.

«Наше дослідження показує, що замінники цукру не обов'язково є такими нешкідливими альтернативами цукру, якими вони часто вважаються», — сказав провідний автор дослідження Марко Вітковскі.

Вітковскі та команда з Клівлендської клініки проаналізували зразки крові пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями. Ті, у кого науковці виміряли високу концентрацію ксиліту в крові, значно частіше страждали від серцевого нападу або інсульту чи помирали на три роки пізніше, ніж ті, у кого рівень ксиліту був низьким. У лабораторних експериментах і тестах на здорових добровольцях дослідники також змогли показати, що ксиліт збільшує схильність тромбоцитів крові до утворення згустків крові, а отже, може підвищувати ризик серцево-судинних захворювань.

Торік дослідницька група вже публікувала подібне дослідження в журналі Nature Medicine, за яке Вітковскі нещодавно отримав нагороду від Німецького кардіологічного фонду. Тоді вони досліджували замінник цукру еритрит і виявили подібний зв'язок. Еритрит і ксиліт хімічно дуже схожі і обидва належать до групи цукрових спиртів.

«Ми підозрюємо, що сумніви викликають не лише еритрит і ксиліт, а й, можливо, вся група цукрових спиртів», — каже Вітковскі.

Організм навіть сам виробляє ксиліт

Існують різні речовини, які використовуються як замінник цукру — так звані підсолоджувачі виробляються штучно і є солодшими за цукор. Однак, на відміну від цукру, вони майже не містять калорій, і організм не виробляє інсулін після їх споживання. Тому виробники напоїв люблять використовувати підсолоджувачі, наприклад, у дієтичних колоїдах. До підсолоджувачів належать аспартам, цикламат натрію, сахарин, сукралоза та стевія. Деякі з них підозрювалися в канцерогенності. Хоча це не було підтверджено дослідженнями, науковці все ще дискутують про те, наскільки корисними чи шкідливими є підсолоджувачі. Наприклад, є дані, що вони можуть негативно впливати на мікробіом кишківника.

З іншого боку, ксиліт і еритрит є замінниками цукру і також містяться в натуральних продуктах, таких як фрукти. У той час як еритрит майже не містить калорій, ксиліт містить приблизно на 40 % менше калорій, ніж звичайний буряковий або тростинний цукор. Замінники цукру також відомі як цукрові спирти, і їхні хімічні назви зазвичай закінчуються на -ол. Прикладами є еритрит, сорбіт, мальтит і ксиліт. У розмовній мові закінчення опускається. Що приводить нас до ксиліту.

Ксиліт міститься у фруктах, таких як полуниця та слива, а також в овочах, таких як цвітна капуста та шпинат. Наш організм навіть сам виробляє ксиліт. Він утворюється як проміжний продукт у метаболізмі глюкози. Та ксиліт, який використовується в промисловості і який можна купити в магазинах, отримують не з фруктів, а зазвичай із кори певних дерев, особливо берези чи бука. Тому ксиліт часто називають березовим цукром, що дещо вводить в оману. Це пов'язано з тим, що ця речовина не просто витікає з кори берези, як смола, чи не може бути вичавлена з березових квітів. Для остаточного отримання ксиліту з рослинної сировини необхідний багатоступеневий хімічний процес.

Виробники харчових продуктів використовують ксиліт, аби надати дієтичним продуктам без цукру, таким як печиво, джем або винні жуйки, кращої текстури та більшої вологості, а також зробити їх довговічнішими. Оскільки ксиліт також перешкоджає утворенню карієсу, промисловість також полюбляє додавати його до жувальної гумки, льодяників і зубної пасти.

Незалежно від того, чи міститься ксиліт у продуктах харчування, чи виробляється організмом, чи видобувається з кори берези — з хімічного погляду всі три варіанти є ідентичними речовинами. Які, як показують нові дані, можуть стати проблемою, особливо у високих концентраціях.

Ксиліт зробив тромбоцити крові більш реактивними

Вітковскі та його команда дослідили зразки крові понад 3300 осіб, які звернулися на кардіологічне обстеження до клініки Клівленда в американському штаті Огайо через проблеми з серцево-судинною системою. Вони сформували три групи: з низьким, середнім і високим рівнем ксиліту. Виявилося, що люди з найвищим рівнем ксиліту в крові мали майже на 60 % вищий ризик перенести інсульт чи інфаркт або померти від серцево-судинних проблем порівняно з тими, хто мав найнижчий рівень після трирічного періоду спостереження. Інші фактори, які також впливають на серцевий ризик, такі як куріння, діабет або високий кров'яний тиск, були усунені, наскільки це було можливо.

У подальших експериментах команда Вітковскі досліджувала питання, чи дійсно ксиліт може бути причиною підвищеного серцевого ризику. Для цього вони спочатку проаналізували в лабораторії, як кількість ксиліту, подібна до тієї, що була в крові піддослідних, впливала на тромбоцити крові. Виявилося, що тромбоцити були значно більш реактивними через ксиліт, тобто вони були більш схильні до злипання за певних умов. Такі механізми можуть відігравати певну роль при серцевому нападі, наприклад, коли тромбоцити прикріплюються до вже наявної бляшки і тромб, що утворився, блокує коронарну судину. Кількість ксиліту, яку дослідники виміряли в крові піддослідних із найвищим рівнем, була достатньою для того, щоби зробити тромбоцити крові більш реактивними в лабораторному тесті.

Потім дослідники ввели мишам різну кількість ксиліту та штучно викликали у тварин пошкодження сонної артерії. У мишей із більшою кількістю ксиліту в крові тромб утворювався набагато швидше. І тут також була достатня концентрація, подібна до тієї, що раніше була виміряна командою у тверезих пацієнтів.

Не зовсім зрозуміло, чому рівень ксиліту так сильно відрізнявся у випробовуваних. Це пов'язано з тим, що рівень ксиліту в організмі піддослідних не обов'язково відображає кількість ксиліту, яку вони спожили з їжею.

«Коли ми їмо ксиліт, його рівень у крові здорових людей повертається до початкового значення найпізніше через 24 години», — каже Вітковскі. Перед аналізом крові учасники експерименту повинні були поголодувати протягом ночі. Тому Вітковскі припускає, що виміряні рівні переважно відображають власне виробництво ксиліту в організмі. Однак це не означає, що споживання ксиліту з їжею не має значення, як показує четверта й остання частина дослідження.

Пацієнтам з групи ризику особливо рекомендується вживати замінники цукру

Йдеться про те, що відбувається, коли здорові люди споживають ксиліт. Щоб дослідити це, Вітковскі та його команда запропонували десятьом піддослідним випити воду, підсолоджену 30 г ксиліту. В результаті рівень ксиліту в їхній крові зріс у тисячу разів протягом півгодини. А аналізи крові, проведені до і після вживання напою, показали, що тромбоцити крові піддослідних стали значно більш реактивними.

Таким чином, дослідження вказують в одному напрямку. Ксиліт може підвищити ризик злипання тромбоцитів крові й утворення тромбів.

«Оскільки наші експерименти показують дозозалежний ефект, споживання ксиліту ззовні, ймовірно, набагато важливіше, ніж ксиліт, який наш організм виробляє сам», — говорить Вітковскі.

Отже, чи може ксиліт становити ризик для здоров'я серця, залежить від його загальної кількості. Природний ксиліт, найімовірніше, відіграє тут підпорядковану роль, оскільки фрукти й овочі містять дуже мало цієї речовини, каже дослідник. Однак, якщо хтось хоче уникнути цукру і замість нього вживає ксиліт, то більша кількість березового цукру може швидко потрапити в організм, частково через те, що цукор замінюється у співвідношенні один до одного. Оброблені продукти, що містять високу частку ксиліту, також є актуальними, каже Вітковскі, особливо для вразливих пацієнтів.

Зокрема, діабетикам часто радять вживати цукрозамінники, такі як ксиліт, каже Вітковскі, частково тому, що він майже не впливає на рівень цукру в крові. Водночас ці люди часто мають вищий ризик серцево-судинних захворювань, а споживання березового цукру може приховувати додаткові ризики для здоров'я, навіть якщо вони цього не усвідомлюють.

Що це означає для людей зі здоровим серцем?

«Результати дослідження є цікавими, важливими та новими. А ще добре, що дослідження привертає увагу до цукрових спиртів та їхнього значення для здоров'я. Але я був би обережним щодо виведення з нього конкретних рекомендацій на даному етапі», — каже дієтолог Ганс Хаунер із Мюнхенського технічного університету, який є членом наукової консультативної ради Німецького фонду серця.

Залишається ще надто багато запитань без відповідей. Наприклад: чи прийдуть інші дослідницькі групи до подібних висновків? Що все це означає для людей зі здоровим серцем? І, перш за все, скільки ксиліту використовується промисловістю і скільки ксиліту споживає середньостатистична людина?

«На жаль, ми все ще занадто мало знаємо про всі ці речі», — каже Хаунер.

Насправді, через свій дизайн, дослідження не може остаточно довести, що ксиліт викликає серцеві напади у людей. Для цього потрібно було б провести рандомізоване контрольоване дослідження, яке було б важко здійснити, просто тому, що важко виміряти, скільки ксиліту люди споживають з їжею.

Виробники не зобов'язані декларувати кількість ксиліту

Однак те, що людський організм, імовірно, не призначений для поглинання великої кількості додаткового ксиліту з їжею, показує той факт, що у великих кількостях він має проносний ефект, каже Хаунер.

Цукрові спирти погано засвоюються в організмі. Вони потрапляють у товстий кишечник і там ферментують. Цей процес зазвичай супроводжується газоутворенням, болем і діареєю. Якщо люди з надмірною вагою або діабетом хочуть з'їсти щось солодке, вони повинні з'їсти шматочок справжнього шоколаду, а не плитку із замінником цукру. Тим більше, що на сьогоднішній день немає досліджень, які доводять, що цукрові спирти підходять для схуднення.

«Як і у випадку з цукром, коли йдеться про замінники цукру, це, схоже, питання кількості», — каже Хаунер. На його думку, наявних на сьогоднішній день даних недостатньо, щоб порадити людині зі здоровим серцем повністю відмовитися від ксиліту. Але він би принаймні порадив пацієнтам із серцево-судинними проблемами не вживати занадто багато ксиліту.

Однак це не так просто. Хоча існує обов'язок маркування, виробники не зобов'язані вказувати, скільки ксиліту вони додали до продукту — якщо тільки кількість не перевищує 10 %. У цьому випадку на етикетці має бути принаймні зазначено: «Може мати проносний ефект при надмірному споживанні». Це стосується деяких жувальних гумок.

Вітковскі каже, що ніхто не повинен боятися серцевого нападу лише тому, що їсть чорнослив або користується зубною пастою, яка містить ксиліт. Швидше за все, проблемою є поєднання таких факторів ризику, як ожиріння, діабет і високий кров'яний тиск у поєднанні з високою концентрацією ксиліту. А з огляду на широке використання цукрових спиртів, подальші дослідження потребують негайного проведення.

Європейське агентство з безпеки харчових продуктів також має це питання на своєму порядку денному. Наразі тамтешні експерти проводять переоцінку різних підсолоджувачів. Серед них — добавка під номером E967: ксиліт.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.