Догори
Дати відгук

Чи можна займатися сексом, маючи високий тиск: консультує кардіолог

Як зрозуміти, чи можна вам займатися сексом?

2 хв на прочитання15 Липня 2021, 15:16
Чи можна займатися сексом, маючи високий тиск: консультує кардіолог Чи можна займатися сексом, маючи високий тиск: консультує кардіолог
Поділитись:

Лікар-кардіолог Наталія Іванюк розповідає, що визначити протипоказання до фізичної близькості дуже просто.

«Якщо ви в змозі зробити зарядку та піднятися на третій поверх ніжками, а не на ліфті — зелене світло на заняття сексом. Якщо це зробити ви не можете, то обов'язково проконсультуйтеся з кардіологом, це потрібно терміново лікувати», — говорить кардіолог.

Лікар нагадує, що загалом будь-яка фізична активність (у межах розумного) корисна для серцево-судинної системи та знижує ризик серцевого нападу. Але радить відмовитися від алкоголю перед близькістю, адже ризики серцево-судинних ускладнень безпосередньо пов'язані з ним.

Наталія Іванюк говорить, що навантаження на серце під час сексу нижче, ніж, наприклад, під час високоінтенсивних тренувань на біговій доріжці. Кардіо, розтягнення суглобів, незначне коливання гормонів — все це під час сексу відбувається у щадному режимі. Окрім того, після сексу показники частоти серцевих скорочень і артеріальний тиск швидше повертаються до норми. Кардіолог робить висновок, що секс не збільшує ризик інсульту й інфаркту міокарда, але він має бути регулярним.

Водночас Наталія Іванюк нагадує про випадки, коли серцевий напад трапляється під час статевого акту або відразу ж після нього.

«Так, таке частіше трапляється з тими, в кого секс буває епізодично. Тож регулярність, комфортна обстановка та коханий партнер = безпека. І, до речі, саме третій пункт знижує ризик серцево-судинних захворювань. Так що кохайтеся на здоров'я!» — говорить лікар.

Також ми розповідали, як визначити ризик інфаркту за звичайним аналізом крові.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.