Сезон заквашування якраз у розпалі, тому варто прояснити питання, як і коли давати дитині такі продукти.
Як ідеться у матеріалі, який підготувала лікар-терапевт, дієтолог Людмила Паламарчук у співпраці з Україно-швейцарським проєктом «Діємо для здоров‘я», є як надзвичана користь, так і є й «підводні камені».
Квашені огірки
За словами лікарки це продукт, який дійсно може підвищити імунітет дітей та дорослих. Вони легко додадуть пікантності та урізноманітнять раціон. Квашені огірки багаті на клітковину, різні вітаміни та антиоксиданти. Важливо, що ці продукти є джерелом корисних мікроорганізмів (пробіотиків), які завдяки харчовим волокнам (пребіотикам) точно дійдуть до кишківника і там «поселяться», сприяючи нормалізації балансу мікробіоти. А імунітет людини, як відомо, на 80% залежить від здоров'я кишківника.
У процесі ферментації білки і вуглеводи овочів частково розпадаються і тому легше засвоюються. Також квашені овочі покращують засвоєння тих продуктів, які вживаються з ними в одному прийомі їжі. В результаті імунітет моделюється природним шляхом.
Однак є й «підводні камені».
Через великий вміст солі, зауважує медик, дітям раннього віку квашенина не рекомендована. Оптимально розпочати знайомство з цими продуктами дітям у віці 2-3 років. Перша порція має бути невеликою, щоб перевірити реакцію дитини на новий продукт. Якщо «дегустація» пройде успішно, то кількість слід збільшувати поступово й обережно.
Людмила Паламарчук зауважила, що при деяких станах вживання квашених овочів може зашкодити. Так, маючи захворювання нирок, сечокам'яну хворобу, гастрит чи виразкову хворобу з підвищеною секрецією, панкреатит, перед вживанням ферментованих продуктів варто порадитися з лікарем.
До слова, вакцинація 80 % працівників не врятує школу від закриття: Віктор Ляшко розповів про деталі.