Догори
Дати відгук

Чи може дитина відвідувати школу, якщо у родині COVID-19 — відповідь педіатра

Доки дитина перебуває на самоізоляції, лікар просить батьків щоденно інформувати про стан здоров’я дитини.

2 хв на прочитання13 Листопада 2020, 13:29
Поділитись:

Лікар-педіатр  київського центру первинної медико-санітарної допомоги № 2 Наталя Шаповал розповіла GreenPost, що згідно стандартів медичної допомоги (зокрема додатку 9) передбачено, що всі,   хто проживає у домогосподарстві з хворим на COVID-19, вважаються контактними особами.

Отже, дитина, яка проживає із батьками або іншими членами родини, які захворіли на COVID-19, є контактною особою, а отже не може відвідувати дитячі колективи впродовж 14 днів від контакту.  На цей час за дитиною встановлюється спостереження: фіксується температура, симптоми (якщо з’являються). При появі симптомів ГРВІ до цієї дитини застосовуватимуть заходи як до підозрілої щодо інфікування COVID-19.

Наталя Шаповал пояснює, що доки дитина перебуває на самоізоляції, лікар просить батьків щоденно інформувати про стан здоров’я дитини. Якщо симптомів не з’явилося, то за 14 днів (якщо батьки одужали) без жодних обстежень їй дають довідку про те, що вона здорова. Самою запискою від батьків у цьому випадку не обійдеться.

«Якщо дитина не ходила до школи, бо, наприклад, поїхала на відпочинок або до бабусі, не потрібна довідка від лікаря – достатньо записки від батьків. Якщо ж ми фіксуємо будь-яке інфекційне захворювання, про це подається екстрене повідомлення до колишньої СЕС (зараз це міжрайонні відділи), в якому прописуються контактні, і за місцем навчання мали бути повідомлено, що дитина перебуває під наглядом. У цьому випадку записка батьків не спрацьовує, бо дитина була під медичним спостереженням.

Але, на жаль, через велику кількість таких хворих ці повідомлення не завжди вчасно опрацьовуються, і буває так, що до закладу, де дитина навчається, інформація не дійшла. Якщо батьки сумлінні, вони самі повідомлять, а якщо несумлінні, то можуть і не сказати нічого…» – розповідає Наталя Шаповал

Педіатр розказує також про випадки,  коли дитина контактує з батьками, і внаслідок цього закривають усю паралель.

«Контактний із контактним не вважається контактним»,пояснює  Наталя Шаповал.

Раніше ми розповідали, за чий рахунок самоізолюються українці.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.