Якщо пройтися між рядами молочної продукції, то можна помітити, що все частіше на полицях з'являються іноземні йогурти, сметана, вершки і навіть молоко. Хоча ще донедавна найбільше привозили з ЄС сирів.
Як повідомляє Асоціація виробників молока (АВМ), за підсумками І кварталу 2020 року негативне сальдо у торгівлі молочними продуктами сягнуло 22,7 млн доларів.
«За підсумками першого кварталу, Україною експортовано молочної продукції на загальну суму 44,7 млн дол., що на 9,3% менше, ніж у минулому році (-17,2 млн дол.) На фоні цього імпорт зріс до 67,4 млн дол. – на 167,5% (+42,2 млн дол.). Всього за 3 місяці 2020-го Україна перетворилася на нетто-імпортера молочної продукції», - йдеться у повідомленні.
Зокрема, за І квартал 2020 року у порівнянні із січнем-березнем 2019 року:
В Асоціації стверджують, що серед молочних товарів за І квартал 2020 року у порівнянні із січнем-березнем 2019 року збільшився лише експорт морозива: на 12,1%, до 1,3 тис. тонн.
У порівнянні із І кварталом 2019 року за даними Асоціації:
"Критичне падіння експорту розпочалося ще минулого року у зв’язку з низкою проблем у молочній галузі, а також серйозним зміцненням національної валюти. Через знецінення гривні та зниження імпортних мит на молочні товари суттєво активізувалися імпортери молочної продукції. У січні-березні 2020 року нарощування імпорту спостерігалося по всіх групах молочних товарів", - зазначають учасники Асоціації виробників молока.
Відомо, всесвітнє поширення коронавірусу суттєво вплинуло на міжнародну торгівлю плодоовочевою продукцією. Прогнозують, що в 2020 році зниження торгівлі овочами та фруктами перевищить 30%. Раніше GreenPost писав, що світова пандемія коронавірусу COVID-19 та карантинні обмеження у всьому світі призвели до скорочення експорту яблук з України на 38%