Читачка однійєї із газет запитує : «Чому на зубах утворюються камені?»
Відповідає стоматолог-ортопед Валерій Шевчук:
– Процес нагадує появу накипу в чайнику: що більше мінералів у воді, то швидше утворюється накип. Часто камені з’являються у тих, хто їсть оброблену та розм’якшену їжу і мало вживає волокнистих і твердих продуктів (наприклад, яблук, моркви), а зуби призначені для того, щоб жувати.
Мають значення супутні захворювання, насамперед шлунково-кишкового тракту, склад слини, який у всіх різний (він відрізняється навіть у міських та сільських мешканців). Але головне – наскільки ретельно людина доглядає зуби та порожнину рота, як часто відвідує стоматолога для професійного чищення зубів.
– Яка їжа запобігає появі каменів?
– Особливої дієти немає: харчування має бути раціональним. Небажано їсти багато фруктів, у тому числі кислих, пити газовані напої, тому що у роті формується кисле середовище. Відразу почистивши зуби, можна пошкодити емаль.
– Що буде, якщо камені вчасно не видалити?
– Вони шкодять яснам і твердій тканині зубів. Кислоти, що утворилися через продукти життєдіяльності мікроорганізмів, роз’їдають зубну емаль, а це небезпечно розвитком карієсу.
Крім того, твердий наліт травмує ясенний край, викликаючи появу «кишень» спочатку в яснах, а потім і в кістковій тканині, де живуть мікроби. Розвиваються захворювання пародонту – комплексу тканин, що оточують зуб: виникають запалення ясен (гінгівіт), пародонтит, внаслідок чого з’являється рухливість зубів, зростає загроза їх видалення.