Догори
Дати відгук

Чому з'являється пивний живіт і як його позбутися

Пивний живіт не лише шкодить зовнішньому вигляду людини, а й становить загрозу здоров’ю.

5 хв на прочитання23 Травня 2022, 07:46
Поділитись:

Поява величезного пивного живота безпосередньо пов’язана з регулярним, надмірним вживанням пива. Разом із неправильним харчуванням і малоактивним життєвим укладом підшкірний жир на животі починає неконтрольовано зростати. Від цього страждає не лише зовнішній вигляд людини. Зайва вага згубно впливає на здоров'я, сприяючи розвитку небезпечних захворювань. Про те, чим небезпечний пивний живіт та як його спекатися, розповідає «Добрий лікар».

Що ж сприяє збільшенню жирового прошарку на животі?

Великі об’єми вживаної рідини. Пиво є алкогольним напоєм середньої міцності. На відміну від горілки, його виходить випити набагато більше. Дехто за вечір випиває не один літр, що згубно позначається на стані та роботі одного з найголовніших органів травлення — шлунка. Регулярне зловживання пивом призводить до перерозтягування шлунка, внаслідок чого насичення відбувається повільніше, а щоб відчути ситість, людині потрібно набагато більше їжі та рідини. Незабаром чоловік із пивним животом починає виглядати як вагітна жінка, крім цього, зростає ризик розвитку небезпечних ускладнень, таких як:

  • артеріальна гіпертензія;
  • інфаркт;
  • інсульт;
  • тромбофлебіт;
  • ожиріння.

Надлишок у пиві жіночих гормонів. Усім відомо, що основний компонент пива – хміль — містить багато натурального аналога жіночого гормону естрогену — фітоестрогену. Якщо чоловік регулярно вживає пиво, в районі живота і на боках починає з'являтися жировий прошарок, який стрімко збільшується в розмірах. При цьому пивний живіт лише вишенька на торті. А сам торт — сильний гормональний збій, у якому вироблення тестостерону істотно знижується, тоді як рівень естрогену збільшується. Внаслідок таких трансформацій у чоловіка знижується лібідо та сексуальна активність. Людина постійно почувається стомленою, знижується рівень працездатності, концентрації уваги, зникає бажання займатися звичними повсякденними справами.

Малоактивний спосіб життя. Людина, яка звикла смачно попоїсти й випити багато пива, не схильна вести здоровий спосіб життя, займатися спортом, багато рухатися. Після нудного та довгого робочого дня пивоман поспішає якнайшвидше прилягти на диван, увімкнути телевізор і, нарешті, прикластися до холодного пива. А де багато пива, там зазвичай чимало некорисної закуски у вигляді чипсів, сухариків, смажених, гострих та жирних страв. Якщо при схожому раціоні фізичне навантаження повністю відсутнє, створюються максимально сприятливі умови для набору зайвої маси.

Неправильне харчування. У раціоні пивоманів часто переважають страви з підвищеним вмістом жирів, вуглеводів, солі, підсилювачів смаку та інших хімічних добавок. При цьому корисна їжа, така як овочі, фрукти, кисломолочні продукти, пісні страви практично відсутні. Закуска до пива, що вживається щодня вечорами, сприяє активному набору зайвої маси, розвитку ожиріння та супутніми йому проблемами зі здоров'ям.

Як прибрати пивний живіт?

Коректно та грамотно відповісти на це запитання допоможе лікар-дієтолог, який залежно від результатів діагностичного дослідження підбере індивідуальну дієту, а також призначить комплекс фізичних вправ.

Загальні ж правила, за допомогою яких вдасться безболісно спекатися пивного живота, прості.

✔ Харчуватися часто — 4–6 разів на день, вживаючи при цьому невеликі порції обсягом 250–300 г. У меню мають переважати свіжа рослинна їжа, кисломолочні продукти, нежирне м'ясо, риба, супи на овочевому бульйоні, каші, зварені на воді. Їжу рекомендується готувати щадним способом — на пару, в духовці, на грилі або легко відварювати.

✔ Виключити пізні вечірні та нічні перекуски. Вечеряти рекомендується пізніше, як по 3–4 години перед сном. На вечерю краще готувати страви, що легко перетравлюються, наприклад, овочеве рагу, запечене в духовці м'ясо птиці, рибу.

✔ Вживати достатньо чистої води. Протягом дня корисно випивати 1,5–2 л води, можна мінеральною, але без газу. Вода допомагає налагодити обмін речовин, розігнати метаболізм, прискорити процес розщеплення жирових клітин.

✔ Вставати з-за столу з легким відчуттям голоду. Зазвичай відчуття насичення, що посилається мозком, приходить через 15–20 хв після трапези. Тому рекомендується їсти повільно, ретельно пережовуючи. Таким чином вдасться з'їсти набагато менше, відчути справжню ситість і уникнути набору зайвої ваги.

✔ Раз на тиждень проводити розвантажувальний день. Корисні монодієти, під час яких можна вживати домашній сир, гречану кашу, яблука, свіжі соки, овочі.

✔ Назавжди відмовитись від страв, що сприяють набору зайвої ваги. Це жирне м'ясо, копченості, соління, солодощі, магазинні продукти, що містять удосталь хімічних добавок, барвників, підсилювачів смаку, солі.

✔ І, звісно, важливо поступово звести щоденні вечірні посиденьки нанівець. Із цим у багатьох чоловіків виникають серйозні складнощі, тому що пиво, як і решта алкогольних напоїв, викликає залежність. Тому щоб не виникло психологічного та фізичного дискомфорту, важливо поступово скорочувати вживані порції. Дозволена кількість пива, що ніяк не впливає на стан здоров'я та зовнішність — до 1,5 л на день не частіше ніж 2–3 рази на тиждень.

Також ми розповідали, що не дає вам позбутися жиру на животі: чотири можливі причини.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Куряча печінка у сметані — надзвичайно простий рецепт
1 хв на прочитання26 Квітня 2024
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Бадан як низький бордюр для садової доріжки — ідея для ландшафтного дизайну (ФОТО)
1 хв на прочитання26 Квітня 2024
Гороскоп на п'ятницю, 26 квітня
Нові можливості та фінансовий успіх: гороскоп на п'ятницю, 26 квітня
1 хв на прочитаннягодина тому
У порт Великої Одеси зайшов “справжній” контейнеровоз з Китаю
У порт Великої Одеси зайшов “справжній” контейнеровоз з Китаю
1 хв на прочитання3 години тому
Українців закликають підвішувати паски до Великодня
2 хв на прочитання3 години тому
Десятки підприємств України експортують молочні товари в ЄС, що свідчить про їх якість і безпечність - Висоцький
1 хв на прочитання4 години тому
Чи потрібні електромобілям інші покришки?
4 хв на прочитання5 годин тому
БЕБ у Львові забезпечило відшкодування 5,2 млн грн завданих бюджету збитків через продаж харчових продуктів
1 хв на прочитання5 годин тому