«Сучасна газета» наголошує, що в закликах їсти якомога більше фруктів нічого поганого однозначно немає, адже фрукти — джерело великої кількості необхідних вітамінів, мікроелементів та клітковини. Але є ще одна сторона, яка радше належить не до особистих характеристик такого цінного продукту, а до процедури його вирощення. І ця сторона вимагає максимальної уваги, бо може дуже негативно впливати на організм. Ідеться про пестициди – невід’ємну частину харчової промисловості.
«Насправді використання пестицидів у сільському господарстві має в основі благу мету. Кількість населення Землі невпинно зростає, і виникає необхідність у збільшенні обсягів харчових запасів, а тут уже повпливати на це можливо лише в такий спосіб, природа ж максимально непередбачувана і не погоджується іти на компроміс», — пояснює «Сучасна газета».
Пестициди — засоби захисту рослин — хімічні речовини, які протистоять хворобам, шкідникам та зменшують ріст бур’янів. Залежно від виду хімікатів, вони мають різний вплив на здоров’я людини — бувають як малотоксичні, так і з високим ступенем небезпеки. Але вплив однозначно є, і він у будь-якому випадку не про користь. Загалом існує близько 5000 хімічних речовин, які можна використовувати для ефективного вирощування фруктів та овочів. Серед них є й такі, що відрізняються безпекою для людського організму, а проте вони, як правило, мають доволі високу вартість, розповідає «Сучасна газета».
Наслідки, які можуть спричинити пестициди з фруктів в організм людини — це передусім різного масштабу харчові отруєння, які проявляються типовими ознаками: головний біль, порушення роботи травної системи, підвищенням температури. Крім того, в довгостроковій перспективі хімічні домішки в продуктах харчування можуть провокувати збої в серцево-судинній, нервовій та гормональній системах організму. Шкірні прояви у вигляді висипань, почервонінь та подразнень теж можуть вказувати на контакт із пестицидами у продуктах харчування.
Рандомне дослідження яблука з супермаркету виявило в ньому близько кілька десятків різних пестицидів. Крім того, для блиску і більш презентабельного вигляду їх часто обробляють полімерами, що теж характеризуються низкою негативних наслідків для здоров‘я людини.
Американська організація Environmental Working Group, яка стежить за вмістом пестицидів в овочах і фруктах, щороку складає список найнебезпечніших продуктів у цьому контексті, і саме яблука найчастіше очолюють такий. Причиною цьому слугує бажання максимально здешевити продукт і збільшити обсяги продажу.
Також ми розповідали, що картопля очолила список найдорожчих овочів світу.