Догори
Дати відгук

Чому важлива повторна вакцинація: все про підтримку імунітету проти дифтерії та правця

Повторне щеплення

4 хв на прочитання2 години тому
Ревакцинація від дифтерії та правця Ревакцинація від дифтерії та правця
Поділитись:

Вакцинація залишається єдиним надійним та безпечним способом захисту організму від дифтерії та правця. Проте варто пам'ятати, що захисні властивості вакцини з часом знижуються. Саме тому необхідна ревакцинація – повторне щеплення, яке допомагає підтримувати імунітет на належному рівні та забезпечує тривалий захист від цих небезпечних захворювань. Про це повідомляють у ЦГЗУ.

Такий підхід дозволяє:

  • відновити імунологічну пам'ять організму
  • посилити захисні функції
  • забезпечити довготривалий імунітет
  • знизити ризик захворювання

Чим небезпечні дифтерія і правець

Це небезпечні інфекційні хвороби, які можуть мати серйозні наслідки для здоров’я, а в невакцинованих людей призвести до смерті.

Дифтерія вражає слизову оболонку горла, утворюючи плівки, які можуть перешкоджати диханню, а також вражати серце, нервову систему та нирки. У невакцинованих людей, які не отримують лікування, летальність становить 29%.

Правець вражає нервову систему, спричиняючи болісні м’язові спазми, та має рівень летальності до 80%. Колективного імунітету від правця не існує, тож вакцинація — єдиний спосіб захиститися.

Наразі в Україні доступні в достатній кількості вакцини проти обох хвороб. Така вакцинація передбачена національним календарем профілактичних щеплень, тому вакцини централізовано постачаються в регіони та надаються безоплатно. Щоб отримати щеплення або вакцинувати свою дитину, зверніться до сімейного лікаря або до найближчого закладу охорони здоров’я.

Як працює вакцина

Вакцини після введення в організм імітують інфекцію, щоб задіяти ваш природний захист. Активним компонентом вакцини є антиген, який змушує імунну систему виробляти антитіла. Антигеном можуть бути:

  • ослаблені чи вбиті бактерії/віруси;
  • фрагменти їхнього генетичного матеріалу;
  • бактеріальний токсин (оброблений і нетоксичний).

Отже, імунна система починає реагувати на вакцину та створює антитіла. Антитіла – це спеціальні білки, які «запам’ятовують» збудника. Унаслідок вакцинації в організмі залишаються клітини пам’яті, які знають як боротися зі збудником, проти якого працює вакцина. Якщо в організм вакцинованої людини потрапить живий і сильний вірус чи бактерія, то імунна система швидко активується для захисту.

Чому необхідна ревакцинація

З часом рівень антитіл, отриманих під час вакцинації, може зменшуватися. Ревакцинація потрібна, щоб «освіжити» пам’ять імунної системи. У випадку з правцем, який потрапляє до організму через брудні рани, дорослим необхідно вакцинуватися кожні 10 років.

Особливо імунітет слабшає в людей похилого віку. Вони стають більш вразливими до інфекційних захворювань і мають підвищений ризик розвитку супутніх хвороб на кшталт хронічних респіраторних чи серцево-судинних захворювань.

(Ре)вакцинація вагітних — один захист на двох

Життєво важливою для вагітних є вакцинація АаКДП-М (комбінованою вакциною проти правця, дифтерії та кашлюку з ацелюлярним кашлюковим компонентом). Така вакцианція рекомендується під час кожної вагітності між 27 і 36 тижнями незалежно від того, чи отримувала жінка планові щеплення до вагітності чи під час попередньої вагітності.

Вакцинація під час вагітності дозволяє матері передати антитіла дитині через плаценту та захистити з народження.

Коли проводиться ревакцинація проти дифтерії та правця

Вакцинацію проти дифтерії та правця розпочинають у ранньому дитячому віці оночасно з вакцинацією проти кашлюку — згідно з календарем профілактичних щеплень.

Перша ревакцинація проводиться дітям у 18 місяців (і теж охоплює кашлюк, дифтерію та правець). Подальша ревакцинація здійснюється без кашлюкового компоненту: у 6 та 16 років. Дорослим рекомендується отримувати щеплення проти дифтерії та правця кожні 10 років.

Якщо у дитинстві ви не вакцинувалися або дані про вакцинацію неможливо підтвердити, для повноцінного захисту вам потрібно отримати мінімум три дози вакцини проти правця і дифтерії (АДП-м): через місяць після першої дози — другу, а через шість місяців після другої – третю. Зверніться до сімейного лікаря – він складе для вас індивідуальний графік щеплень із дотриманням мінімальних інтервалів для якнайшвидшого отримання повного курсу вакцинації.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Зображення згенеровано ШІ
Знову кажани: вірус Марбурга в Руанді, ймовірно, був викликаний передачею від летючих лисиць
2 хв на прочитання28 Жовтня 2024
День бабусі та дідуся
День бабусі та дідуся: чому важливо зберігати зв'язок поколінь
3 хв на прочитаннягодина тому
Зображення згенеровано ШІ
Восени у ліжку може стати на одну проблему більше: про що йдеться і як із цим боротися
7 хв на прочитання3 години тому
 Вчитель встановив камеру у шкільному туалеті.
Фото ілюстративне
Скандал у Польщі: вчитель встановив камеру у шкільному туалеті
2 хв на прочитання4 години тому
Норвегія підвищить мінімальний віковий ценз у соцмережах до 15 років
2 хв на прочитання6 годин тому
Приховані звички, які руйнують вашу кар'єру
1 хв на прочитання7 годин тому
Дві матки, чотири яєчники, дві шийки матки і три нирки — в австралійки виявили п'ять зайвих органів
2 хв на прочитання8 годин тому
Пенсії по інвалідності продовжать виплачувати без додаткових звернень - Мінсоцполітики
1 хв на прочитання14 годин тому