Варто звернути особливу увагу на овочі зеленого кольору. Унікальний зелений колір овочам і фруктам надає хлорофіл, пігмент у клітинах рослин. Він має протизапальні властивості, підсилює імунну функцію організму, прискорює фагоцитоз, має антибактеріальну дію, запобігає росту патогенних анаеробних бактерій і грибів в кишківнику, зміцнює клітинні мембрани, сприяє формуванню сполучних тканин та регулює артеріальний тиск.
Крім хлорофілу в зелених овочах важливе значення для здоров'я має фолієва кислота (вітамін В9), вітамін К, каротиноїди (бета-каротин і лютеїн) і клітковина. Також їхня цінність у наявності кальцію, важливого мінералу для опорно-рухового апарату.
Слід враховувати, що під час термічної обробки водорозчинні вітаміни — фолієва кислота, вітамін С, вітаміни групи В частково руйнуються. Якщо ви хочете отримати водорозчинні вітаміни із зелених овочів, найкраще вживати їх саме в свіжому вигляді. Або хоча б готувати на пару, варити нетривалий час.
Ми щодня повинні включати до раціону різноманітні овочі, і серед них регулярно мають бути овочі зеленого кольору: листя салату, шпинат, капусту броколі, цибуля порей, листя буряка, кріп, петрушка, кінза, рукола та інші.