Не секрет, що вживання в їжу овочів всіх кольорів веселки для нас корисно. Це дозволяє поповнювати організм вітамінами, мінералами, клітковиною та іншими поживними речовинами та має велике значення для збереження здоров'я та профілактики захворювань. Варто звернути особливу увагу на овочі зеленого кольору.
За колір овочів і фруктів відповідають конкретні сполуки. Саме хлорофіл, пігмент у клітинах рослин, надає їм унікальний зелений колір. Напевно, ще зі школи багато хто пам'ятає про те, що за його участю відбувається фотосинтез. Хлорофіл впливає не лише на колір листя, але і діє позитивно на здоров’я людини. Адже за хімічною будовою формула гемоглобіну (речовини, яка забарвлює нашу кров в червоний колір), практично дорівнює формулі хлорофілу. Відмінність лише в тому, що в центрі молекули гемоглобіну розташовані атоми заліза, а в центрі хлорофілу – атоми магнію.
Крім хлорофілу в зелених овочах важливе значення для здоров'я має фолієва кислота (вітамін В9), вітамін К, каротиноїди (бета-каротин і лютеїн) і клітковина. Також їхня цінність у наявності кальцію, важливого мінералу для опорно-рухового апарату.
На вміст жиророзчинних вітамінів, таких як E і K, термічна обробка впливає менше. Підвищує засвоюваність жиророзчинних вітамінів наявність в страві жиру. Щоб максимально зберегти весь спектр вітамінів лапше овочі готувати на пару або варити нетривалий час.
На жаль, зелені овочі часто не найулюбленіші. Їх недооцінюють, ігнорують, вибирають тільки барвисті, яскраві, привабливі на вигляд плоди іншого кольору.
Ми щодня повинні включати до раціону різноманітні овочі, і серед них регулярно мають бути овочі зеленого кольору: листя салату, шпинат, капусту броколі, цибуля порей, листя буряка, кріп, петрушка, кінза, рукола та інші. Безперечно, наша їжа має бути здорова і кольорова.
Нагадаємо, солодкі йогурти, червоне м’ясо та випічка збільшують ризик інсульту.