Догори
Дати відгук

Чому потрібно їсти овочі зеленого кольору

Ми щодня повинні включати до раціону різноманітні овочі і серед них мають бути овочі зеленого кольору.

2 хв на прочитання21 Липня 2022, 12:35
Поділитись:

Не секрет, що вживання в їжу овочів всіх кольорів веселки для нас корисно. Це дозволяє поповнювати організм вітамінами, мінералами, клітковиною та іншими поживними речовинами та має велике значення для збереження здоров'я та профілактики захворювань. Варто звернути особливу увагу на овочі зеленого кольору.

Що робить зелену їжу зеленою та чому її слід вживати?

За колір овочів і фруктів відповідають конкретні сполуки. Саме хлорофіл, пігмент у клітинах рослин, надає їм унікальний зелений колір. Напевно, ще зі школи багато хто пам'ятає про те, що за його участю відбувається фотосинтез. Хлорофіл впливає не лише на колір листя, але і діє позитивно на здоров’я людини. Адже за хімічною будовою формула гемоглобіну (речовини, яка забарвлює нашу кров в червоний колір), практично дорівнює формулі хлорофілу. Відмінність лише в тому, що в центрі молекули гемоглобіну розташовані атоми заліза, а в центрі хлорофілу – атоми магнію.

  • зелені овочі та фрукти завдяки хлорофілу мають протизапальні властивості;
  • хлорофіл підсилює імунну функцію організму, прискорює фагоцитоз;
  • має антибактеріальну дію;
  • запобігає росту патогенних анаеробних бактерій і грибів в кишківнику;
  • зміцнює клітинні мембрани, сприяє формуванню сполучних тканин;
  • регулює артеріальний тиск.

Крім хлорофілу в зелених овочах важливе значення для здоров'я має фолієва кислота (вітамін В9), вітамін К, каротиноїди (бета-каротин і лютеїн) і клітковина. Також їхня цінність у наявності кальцію, важливого мінералу для опорно-рухового апарату.

На вміст жиророзчинних вітамінів, таких як E і K, термічна обробка впливає менше. Підвищує засвоюваність жиророзчинних вітамінів наявність в страві жиру. Щоб максимально зберегти весь спектр вітамінів лапше овочі готувати на пару або варити нетривалий час.

На жаль, зелені овочі часто не найулюбленіші. Їх недооцінюють, ігнорують, вибирають тільки барвисті, яскраві, привабливі на вигляд плоди іншого кольору.

Ми щодня повинні включати до раціону різноманітні овочі, і серед них регулярно мають бути овочі зеленого кольору: листя салату, шпинат, капусту броколі, цибуля порей, листя буряка, кріп, петрушка, кінза, рукола та інші. Безперечно, наша їжа має бути здорова і кольорова.

Нагадаємо, солодкі йогурти, червоне м’ясо та випічка збільшують ризик інсульту.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Причини, чому рвуться млинці: як виправити надто рідке тісто та брак яєць
Чому рвуться млинці та як цього уникнути
1 хв на прочитання26 Жовтня 2025
Фото з відкритих джерел
Радіодиктант-2025: мовний флешмоб, що об'єднує українців у всьому світі - ексклюзив від автора тексту
3 хв на прочитання3 години тому
Атомна генерація в Україні працює на максимумі: в експлуатацію введено усі 9 енергоблоків АЕС.
Усі 9 енергоблоків АЕС, підконтрольних Україні, залучено до вироблення електроенергії
1 хв на прочитання8 годин тому
Гороскоп на 26 жовтня 2025 року
Гороскоп для всіх знаків зодіаку на неділю, 26 жовтня 2025 року
6 хв на прочитання11 годин тому
Фермери підтримують ініціативу щодо законодавчого врегулювання порядку "правонаступництва" прав на землю
4 хв на прочитання12 годин тому
Макарони об’єднують світ: 25 жовтня святкуємо день улюблених «ниточок»
4 хв на прочитання14 годин тому
Головне завдання 2026 року: як прожити його максимально усвідомлено
3 хв на прочитанняВчора
Уряд виділив 8.4 млрд грн "Нафтогазу" на закупівлю імпортованого газу
1 хв на прочитанняВчора