Цикорій, який продається у магазині та часто споживається замість кави, мало ким асоціюється з рослиною з блакитним квітками, яку можна зустріти на полях. Саме з корінняі цієї квітки і виготовляють напій.
Напій із цикорію – не лише замінник кави тим людям, яким кава протипоказана. Корінь цикорію широко використовується у медицині.
Найкорисніша складова цикорію – це інулін, природній пребіотик, який покращує мікрофлору кишківника. Цей пребіотик не синтезується штучним способом, його можна добути лише природнім щляхом, насамперед, саме з корені цикорію. Інулін також є в цибулі, часнику, топінамбурі, він широко застосовується у виробництві продуктів харчування, ліків та косметики.
З цикорію виготовляють лікарські препарати жовчогінної, протимікробної та протизапальної дії. Рослину корисно вживати при панкреатиті, тобто захворюванні підшлункової залози. Можна пити у вигляді відвару, настою чи чаю.
Напій із цикорію корисний і при цирозі печінки завдяки високого вмісту інуліну, смол та глікозидів.
Рибофлавін, тіамін та аскорбінова кислота допоможуть очистити не лише печінку, нирки, а й організм в цілому. Але для цього краще пити не розчинний напій, а відвар із трави, за бажання додати мед.
Напій із цикорію нормалізує мікрофлору кишківника, запобігає дисбактеріозу, допомагає засвоювати вітаміни та макроелементи , зміцнює імунітет.
Екстракт кореня цикорію має протизапальну властивість і ефективний при артритах різного походження. З огляду на те, що при артриті рекомендують зменшити вживання кави через те, що вона вимиває кальцій, цикорій буде чудовою альтернативою.
Цикорій може замінити цукор або цукровий сироп, тому корисний для діабетиків, які схильні до гіпертонії.
Напій із цикорію рекомендують людям, яким не можна пити каву. Цикорій у цьому випадку – найкраща альтернатива.
Мало хто знає, що у розчинному цикорії всі речовини збережені, тому що порошок готується з висушеного екстракту без будь-якої хімічної обробки. При виробництві порошку не використовуються консерванти та барвники. Виробництво розчинного цикорію зводиться в основному до подрібнення та висушування кореня, більшість сприятливих властивостей при цьому зберігається.
Більше новин читайте на GreenPost.