Чому ми не їмо індичі яйця? Біологи розкривають причини

3 хв на прочитання31 Травня 2025, 16:43
Фото: Shutterstock Professional/Shutterstock.com

Попри те, що індики є поширеною домашньою птицею, їхні яйця рідко потрапляють на наш стіл.

Індики часто опиняються в центрі наших тарілок, як і багато інших одомашнених птахів, що класифікуються як птиця. Ми покладаємося на цих тварин у багатьох аспектах, від отримання пуху та одягу до, найчастіше, їжі. Яйця, зокрема, є основним продуктом у багатьох раціонах харчування. Але чому ми не їмо індичі яйця? Розповідає Iflscience.

У дикій природі індичка будує гніздо на землі в затишному місці в лісі. Потім починається двотижневий період кладки, протягом якого яйце може з'являтися кожні 24-32 години, зазвичай утворюючи кладку від дев'яти до тринадцяти яєць, повідомляє Департамент рибних ресурсів і дикої природи штату Орегон.

Цього цілком достатньо для новоспеченої мами-індички, яка періодично залишає кладку, щоб поїсти, а потім успішно висидіти своїх пташенят. Однак для птахівників, які займаються виробництвом яєць, цього замало.

Чому ми не їмо індичі яйця?

Лише у Сполучених Штатах налічується близько 2500 індичих ферм. Це багато індиків, і, ймовірно, багато яєць, але вони не потрапляють на ринок яєць, тому що, відверто кажучи, це невигідно.

Здорова курка може нести яйце майже щодня, тоді як скромний 32-годинний цикл індички здається занадто низькою продуктивністю. Додайте до цього, що індичкам потрібно сім місяців, щоб досягти віку несучості, порівняно з п'ятьма місяцями у курей, і вони стають менш привабливим джерелом для птахівників, які сподіваються продавати яйця.

Можете собі уявити, наскільки складним є утримання великої кількості цих птахів.

Якщо ви нещодавно не бачили індика, фото вище може нагадати, наскільки вони величезні (і трохи загрозливі). Утримання такої птиці недешеве, оскільки їм потрібно більше місця та корму для зростання. Це просто нерентабельно порівняно з іншими одомашненими птахами на ринку яєць.

Чи їстівні індичі яйця?

Індичі яйця їстівні, про це вам скаже кожен фермер, що займається їх розведенням. За даними Modern Farm, вони дуже схожі на смак курячих, тільки трохи більші, з твердішою шкаралупою та товстішою оболонкою.

Трохи більший розмір, міцніша оболонка, товстіша мембрана – індиче яйце, хоч і дороге у виробництві, насправді досить звичайне за своєю суттю. Те саме не можна сказати про яйця пінгвінів.

За словами Роберта Хедленда, старшого наукового співробітника Інституту полярних досліджень імені Скотта при Кембриджському університеті, Великобританія, смак яйця пінгвіна є специфічним, будучи "дещо рибним, оскільки криль становить основну частину їхнього раціону". Дональд Моррісон, який живе на Фолклендських островах, розповів IFLScience, що з них виходить чудовий павлова, але варені яйця – це щось особливе.

Зваріть куряче яйце, і ви отримаєте звичне біле овальне тіло, але зваріть яйце пінгвіна, і перед вами постане примарна куля, що частково приховує помаранчеву серцевину. Все залежить від співвідношення глікопротеїнів, що вони містять, згідно з Polar Guidebook. У той час як курячі яйця багаті переважно овальбуміном, яйця пінгвінів містять 25 відсотків пенальбуміну, який допомагає їм виживати в морозних температурах регіону.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: