Догори
Дати відгук

Чому болять ноги і як зрозуміти, що потрібно викликати швидку: консультує лікар

Найбільш поширені причини і наскільки вони серйозні.

4 хв на прочитання03 Липня 2023, 18:09
Поділитись:

Біль у ногах не завжди свідчить про серйозні проблеми, але іноді він означає, що треба негайно викликати швидку. Лікар Олександра Литкіна перерахувала найбільш поширені причини, через які болять ноги.

Судоми. Їх спричинює спазм м'язів. Це зазвичай буває: через зневоднення; нестачі іонів кальцію, калію, натрію та магнію в крові, наприклад після сильної блювоти; м'язової напруги та сильного навантаження.

Травми. Вони можуть призвести до забиття, розтягування, вивиху суглоба та перелому. На місці травм може не бути ніяких видимих ушкоджень, а може бути почервоніння і набряк і навіть відкрита рана.

Тромбоз глибоких вен. Згусток крові, що згорнулася, закупорює судину, і з'являється біль. Особливо часто тромбоз виникає після тривалого постільного режиму, операцій чи довгих перельотів.

Варикоз підшкірних вен. Це видно неозброєним оком: на ногах проступають сині вузлуваті звивисті вени. Крім болю, при варикозі можуть бути набряки, потемніння шкіри та свербіж.

Захворювання периферичних артерій. Для них характерна переміжна кульгавість. Вона виникає через сильні болі під час ходьби й інших фізичних навантажень.

Інфекція. Вона може бути на шкірі, в м'яких тканинах (наприклад, флегмона чи бешиха), або безпосередньо в кістці. В останньому випадку вона називається остеомієлітом.

Хвороби суглобів. Суглоб можна легко травмувати. А ще в ньому може розвинутися гостре запалення, як бурсит. Окрім цього, суглоби схильні до дегенеративних змін — тоді при ходьбі з'являються біль і скутість.

Пошкодження нервів. Зазвичай нерви ушкоджуються через діабет, а ще страждають через шкідливі звички, такі як куріння і зловживання алкоголем.

Компартмент-синдром. М'язи оточені жорсткою оболонкою, що не розтягується, — фасцією. Якщо під фасцією, наприклад, сталася сильна кровотеча чи з'явився набряк, розвивається компартмент-синдром. Через тиск порушується кровотік у кінцівки, і тканини починають гинути. У цьому випадку біль проявляється дуже інтенсивно, а нога здається блідою та холодною.

Болі зростання. Під час інтенсивного зростання у дітей часто бувають болі та печіння в литках і стопах. Особливо часто вони відчуваються ночами.

Пухлина. Доброякісні кісти та пухлини, а також злоякісні новоутворення у стегнової та великогомілкової кістки часто проявляються болем. Також вони бувають причиною патологічних переломів, коли кістка стоншується і пошкоджується навіть при незначній дії.

Зміщення міжхребцевого диска. Це може здавлювати сідничний нерв, що йде до ноги. Хоча проблема у хребті, болить у цьому випадку нога.

Хвороба Пертеса (Легга-Кальве-Пертеса). Це некроз головки стегнової кістки, тобто кульки, яка утворює кульшовий суглоб із вертлюговою западиною на поверхні таза. Якщо головка руйнується, то стегнова кістка вилітає із суглобової поверхні. Зазвичай захворювання з'являється в 5-10 років, коли дитина починає скаржитися на біль і накульгувати.

Епіфізеоліз головки стегнової кістки. Це досить рідкісне захворювання, при якому головка стегнової кістки ніби зісковзує з вертлюгової западини. Зазвичай це відбувається у 11–15 років. Основним чинником ризику є ожиріння.

Потрібно терміново викликати швидку в наступних випадках:

  • біль не дозволяє ходити чи переносити вагу тіла на ногу;
  • на нозі є відкрита рана, у просвіті якої видно кістку чи сухожилля;
  • більшість ноги червона і гаряча;
  • під час травми ви почули гучне клацання чи скрегіт;
  • нога здається незвичайно блідою і холодною;
  • ноги набрякли і виникли проблеми з диханням.

Зверніться до лікаря якнайшвидше, якщо:

  • є припухлість, почервоніння, різке підвищення температури в якійсь ділянці;
  • біль не слабшає, лише посилюється;
  • гомілки болять після тривалого сидіння — наприклад, після тривалої подорожі в автобусі або авіаперельоту;
  • біль у ногах з'явився раптово без видимих причин.

Також ми розповідали про лайфхак від фармацевтів, який дозволить не натирати ноги в новому взутті.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.