Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • Чому Берлін зволікає з передачею Україні танків Leopard: з’явилися нові подробиці, які можуть усе пояснити

Чому Берлін зволікає з передачею Україні танків Leopard: з’явилися нові подробиці, які можуть усе пояснити

Історія з «Леопардами» набирає обертів.

4 хв на прочитання22 Січня 2023, 09:51
Поділитись:

Німеччина не дала згоди на постачання Україні німецьких танків Leopard-2, незважаючи на очікування Києва та тиск з боку союзників щодо контактної групи «Рамштайн», які збиралися 20 січня на чергову нараду з питань допомоги Києву. В цій історії з'являються нові подробиці. Про них розповідає «Дзеркало».

Голова Міноборони Німеччини Крістін Ламбрехт, яка пішла у відставку напередодні зустрічі контактної групи «Рамштайн», за повідомленням видання Business Insider, могла заборонити проводити інвентаризацію наявних танків Leopard, повідомило видання businessinsider.de.

Можливими мотивами було прагнення уникнути додаткового тиску на канцлера Олафа Шольца у питанні про ймовірне постачання основних бойових танків, повідомляє видання. Тож якби з'ясувалося, що бундесвер веде підрахунок боєздатних танків, це можна було б інтерпретувати як готовність Берліна передати Києву ці бойові машини, додали співрозмовники Business Insider. Про це пише DW.

Як стверджується, новий міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив 20 січня, що наказав провести ревізію парку танків Leopard у країні. Цього дня відбулася зустріч контактної групи «Рамштайн».

При цьому напередодні Рамштайну з'явилась інформація, що Німеччині може погодитися на передачу Україні танків Leopard 2, але за умови, що Вашингтон відправить Abrams, повідомляло видання Süddeutsche Zeitung.

За даними останнього ЗМІ, Шольц уже кілька разів говорив, що Німеччина не діятиме в цьому питанні одна. При цьому наголошується, що США вимагають від німецького уряду не лише дозволити постачання Leopard з інших країн, а й передати їх Києву самостійно.

Ще одне видання — Der Spiegel — із посиланням на неназваних співрозмовників у бундесвері повідомляє, що у розпорядженні Міноборони Німеччини ще на початку літа 2022 року був список танків Leopard, постачання яких Україні може розглянути Берлін. Усього збройні сили ФРН на той момент мали 312 бойових машин Leopard 2 різних серій, з яких 99 перебували на ремонтно-профілактичних роботах, а одна була списана. За словами співрозмовників, у переліку зазначено, які моделі підходять для доставки в Україну. Так, «цілком можливо, що бундесвер міг би передати 19 моделей Leopard 2A5», вказує Der Spiegel. За даними списку вони використовуються для навчань.

Якщо уряд Німеччини погодиться на постачання, німецькі моделі Leopard 2A5 можна поєднати з моделями Leopard 2 з інших європейських країн — наприклад, у Польщі є танки Leopard 2A4, які «щонайменше аналогічні до моделі A5», зазначається далі. Однак зібрати такий пакет військової допомоги для України непросто з технічного погляду — зокрема більшість танків Leopard 2 у Європі оснащені гідравлічним управлінням вежею, а у моделей збройних сил ФРН воно електричне, підкреслює видання.

Тим часом у самій Німеччині неоднозначно сприйняли рішення німецьких чиновників щодо постачання танків в Україну. Голова комітету бундестагу з оборони Марі-Агнес Штрак-Циммерман різко критикувала нерішучість Німеччини в питанні про постачання основних бойових танків в Україну.

«Принаймні було би правильним сигналом уже дати партнерам зелене світло», — сказала вона в ефірі німецького телеканалу ZDF, пише DW.

За словами Штрак-Циммерман, заяви уряду ФРН, зокрема канцлера Олафа Шольца з цього приводу «катастрофічні» — з одного боку, Німеччина надає Україні величезну підтримку, але відсутність рішення щодо основних бойових танків створює інше враження.

«Історія дивиться на нас, і Німеччина, на жаль, щойно зазнала невдачі», — зазначила політик.

А 21 січня балтійські країни – Литва, Латвія й Естонія – звернулися до Німеччини, щоб Берлін дав згоду на надання Україні танків Leopard. Про це повідомив міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс.

Нагадаємо, «Леопарди» — це кулак, здатний проломити оборону: пояснює експерт.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023