Червоному морю через хуситів загрожує одна з найруйнівніших екологічних катастроф в історії — США

1 хв на прочитання26 Серпня 2024, 08:24
Нафтовий танкер MV Sounion. Зображення згенеровано ШІ

«Мають намір знищити рибальську економіку та місцеві екосистеми».

У Червоне море може втекти мільйон барелів нафти з ураженого єменськими хуситами танкера MV Sounion, застерегли у Держдепартаменті США. Це стало б однією з найруйнівніших екологічних катастроф в історії. Про це розповідає Deutsche Welle.

Обстріл MV Sounion біля берегів Ємену проіранськими повстанцями-хуситами може призвести до витоку мільйона барелів нафти в Червоне море, заявив представник Держдепартаменту США Метью Міллер. Екіпаж танкера евакуйований, проте «хусити, схоже, сповнені рішучості потопити судно та його вантаж у морі», повідомили в американському відомстві.

За твердженням Міллера, своїми атаками хусити ясно дали зрозуміти, що мають намір «знищити рибальську економіку та місцеві екосистеми, які є джерелом для існування єменців та інших громад у регіоні».

Грецьке судно MV Sounion перевозило 150 000 т сирої нафти й було вражене біля єменського порту Ходейда 21 серпня. Військово-морська місія ЄС Aspides евакуювала екіпаж у безпечне місце. Відтоді судно, за даними компанії Delta Tankers, стоїть на якорі в Червоному морі між Еритреєю та Єменом. В Aspides також попередили, що танкер, що залишився без управління, становить загрозу для судноплавства та довкілля.

23 серпня Британське управління морської безпеки (UKMTO) повідомило, що на MV Sounion спалахнули три пожежі. На відео, опублікованому хуситами в соцмережах, було продемонстровано три вибухи, які, ймовірно, сталися на танкері.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: