Через бактеріальні інфекції до 2050 року може померти 39 млн осіб на тлі стійкості до ліків: ось хто в зоні ризику

3 хв на прочитання4 години тому
Зображення створено ШІ

Люди надмірно використовують антибіотики в медицині, тваринництві та рослинництві.

Через бактерії, стійкі до антибіотиків, до 2050 року можуть померти близько 39 млн людей. Про це повідомляється в новому дослідженні, опублікованому в журналі Lancet, розповідає «Дзеркало».

Дослідження є першим масштабним аналізом тенденцій стійкості до протимікробних препаратів, у якому зібрані дані за кілька десятиліть.

Науковці використали дані з 204 країн і територій для розрахунку оцінок смертності з 1990 по 2021 рік і прогнозів до 2050 року.

Вони також виявили, що мільйонам смертей у всьому світі можна було б запобігти внаслідок більш ефективної профілактики інфекцій і покращення доступу до охорони здоров'я, а також завдяки створенню нових антибіотиків.

За даними авторів дослідження, у 2021 році було зареєстровано понад 1 млн смертельних випадків через інфекції, спричинені стійкими до антибіотиків бактеріями. А всього з ними було пов'язано близько 5 млн смертей.

Зазначається, що з 1990 по 2021 рік вдалося знизити смертність від таких бактерій серед дітей до п'яти років, водночас люди похилого віку стали частіше вмирати через такі інфекції.

У найближчі кілька десятиліть смертність від стійких до протимікробних препаратів (СПП) бактерій зросте майже вдвічі.

«Спільно з 2025 по 2050 рік наш базовий сценарій прогнозує 39,1 мільйона (33,0-46,0) смертей, які можна віднести до впливу бактерій з СПП, та 169 млн (145-196) смертей, пов'язаних із ними», — сказано у дослідженні.

Автори роботи зробили висновок, що з 1990 по 2021 рік від інфекцій, викликаних стійкими до лікарських препаратів бактеріями, щорічно помирали понад 1 млн людей, а до 2050 року цей показник може зрости майже вдвічі — до 1,9 млн на рік).

Науковці додали, що серед регіонів, де найвищі ризики, Латинська Америка, країни Карибського басейну, Південна Азія та деякі країни Африки, а якщо говорити про вікову категорію, то від таких інфекцій найчастіше помиратимуть люди старше 70 років.

«Це дослідження показує, що у нас є проблеми з якістю системи охорони здоров'я та профілактикою інфекцій», — зазначив співавтор, лікар та епідеміолог із Вашингтонського університету в Сіетлі Мохсен Нагаві.

Він додав, що отримані результати свідчать ще й про те, що зростання стійкості бактерій до протимікробних препаратів протягом десятиліть є серйозною загрозою для здоров'я людей у ​​всьому світі, і ця загроза постійно зростає.

Стійкість до протимікробних препаратів — це стан, при якому бактерії чи інші патогени еволюціонують настільки, що антибіотики перестають бути ефективними проти них. Вона виникає, коли люди надмірно використовують антибіотики в медицині, тваринництві та рослинництві.

Автори дослідження закликали до профілактичних заходів, створення нових вакцин, підвищення якості медичної допомоги та раціонального використання антибіотиків.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: