Часові "каруселі" в Україні: у неділю переходимо на зимовий час та чи повернемося назад?

2 хв на прочитання26 Жовтня 2024, 11:59
ФОТО: Переведення годинника на зимовий час / згенеровано ШІ

У ніч проти неділі, 27 жовтня, Україна перейде на зимовий час - стрілки годинників переведуть на годину назад.

Перехід на зимовий час в Україні, як і в багатьох країнах, має тривалу історію та часто обговорюється на державному рівні. Ця практика бере початок у 1981 році, коли в Радянському Союзі вперше ввели сезонне переведення годинника з метою економії електроенергії. Після проголошення незалежності Україна зберегла цю традицію, переходячи на літній час в останню неділю березня та на зимовий в останню неділю жовтня.

У 2021 році Верховна Рада розглянула законопроєкт, що передбачав скасування переведення годинників і перехід на постійний зимовий час. Головними аргументами були зниження рівня стресу та поліпшення здоров'я громадян, адже численні дослідження свідчать, що зміна часу може порушувати біоритми та негативно впливати на організм. Однак остаточне рішення не було ухвалене, і Україна продовжила практику сезонного переведення годинника.

Проєкт Закону про обчислення часу в Україні №4201, який мав скасувати сезонне переведення годинників, депутати підтримали в другому читанні 16 липня. Відповідно до нього, в останню неділю жовтня Україна мала перейти на зимовий час востаннє і на ньому лишитися. Згодом законопроєкт підписав голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, і 21 серпня його направили на підпис президенту, повідомляє ВВС.

Однак президент Володимир Зеленський його досі не підписав. Як повідомив ВВС Україна співрозмовник в президентській команді, цей закон так і не підпишуть.

"Не планує президент підписувати", - твердить співрозмовник в Офісі Президента. А для ветування закону строки вже минули. Інший співрозмовник у президентській фракції також запевнив ВВС, що підпису не буде.

"Спікер це протис, це його ідея, тому щоб його не ображати, вето не буде, але і підпису не буде", - каже співрозмовник в Раді. За його словами, все порахували й побачили мінуси для економіки - "вилізли збитки у кілька мільярдів".

Ставлення українців до цієї практики неоднозначне. Одні вважають, що перехід на зимовий час взимку дозволяє ефективніше використовувати світловий день, особливо на ранкові години. Інші ж відзначають, що щорічне налаштування біологічного годинника додає зайвого стресу, спричиняє сонливість, зниження продуктивності та порушення сну.

На загальноєвропейському рівні також існує тенденція до відмови від сезонного часу. У 2019 році Європарламент ухвалив резолюцію, що дозволяє країнам-членам ЄС залишитися на постійному літньому чи зимовому часі. Україна, з огляду на інтеграційні процеси з Європою, може слідувати цій ініціативі, що полегшить економічні та соціальні зв’язки з європейськими партнерами.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: