Догори
Дати відгук

Час заморожувати свіжі овочі: як це зробити правильно

І чого не варто заморожувати взагалі.

11 хв на прочитання16 Серпня 2024, 16:03
Фото: «Здорові люди» Фото: «Здорові люди»
Поділитись:

Заморожені овочі нітрохи не гірші за свіжі. За дотримання нескладних правил, про які розповідають «Здорові люди», заморожені овочі чудово зберігаються й майже не втрачають поживних речовин. Інші безперечні плюси заморожування — процес не займає багато часу, а продукти не містять оцту, цукру, солі й інших добавок.

Овочі, які не варто заморожувати:

  • цибуля;
  • редиска;
  • ріпу;
  • селера;
  • зелені салати;
  • огірки;
  • капуста;
  • картопля.

Цибуля, редиска, ріпа, селера, зелені салати й огірки після відтавання стануть м'якими та втратить форму. Натомість капуста може затвердіти, втратити хрусткість, а картопля стане солодкою.

Овочі, які добре зносять заморожування:

  • гарбуз;
  • морква;
  • горох;
  • буряк;
  • баклажан;
  • перець.

Якщо овочі молоді, можна не знімати з них шкірку та не видаляти насіння.

Крім окремих видів овочів, зручно заморожувати овочеві суміші.

Як заморожувати овочі

Існує 2 способи заморожування: гарячий і холодний. Правильне застосування цих методів забезпечить якість заморожених овочів.

Гарячий метод — овочі занурюють у гарячу, а потім у холодну воду. Після цього рідина зливається, а овочі укладаються у лотки чи пакети. Підходить для твердих овочів: моркви, кольрабі, пастернаку.

Холодний метод — овочі нарізуються шматочками, упаковуються та поміщаються у морозилку. Він підходить для коренеплодів та квасолі. Як правило, овочі спочатку розкладаються на тарілки чи таці та заморожуються, а потім перекладаються в посуд для зберігання. Однак можна й відразу скласти сирі овочі в пакет, використовуючи спеціальний вакууматор для видалення повітря.

Солити овочі перед заморожуванням не можна — виділиться сік.

У пакети чи лотки слід укладати таку кількість овочів, яка потрібна для приготування однієї страви. Повторно краще не заморожувати.

Заморожені овочі як готувати Поради
Фото: «Здорові люди»

Підготовка овочів до заморожування

Нарізані овочі займуть менше місця в морозильній камері, і їх швидше розморозити.

Моркву чи буряк можна попередньо натерти на великій тертці, баклажани та кабачки нарізати кубиками, а броколі та цвітну капусту розділити на невеликі суцвіття.

Заморозити можна і пюровані, бланшовані, відварені, обсмажені овочі. Наприклад, помідори, горошок або буряк попередньо розім'яти блендером і розкласти по посуду.

Що свіжіші заморожувані овочі, то кращий смак після розморожування.

Перед заморожуванням овочі необхідно перебрати, видаливши пошкоджені. При необхідності очистити й/або видалити плодоніжки й інші неїстівні частини.

На кожній посудині краще вказувати, що це за овоч чи суміш, коли були заморожені.

Яку тару для заморожування вибрати

Далеко не всю тару можна використовувати для заморожування овочів і фруктів. Найчастіше харчова упаковка на холоді виділяє шкідливі хімічні речовини, тому для заморожування купуйте спеціальні пакети чи контейнери, що витримують мінусову температуру. Часто їх маркують сніжинкою.

Тривалість зберігання

Для заморожування овочів найбільше підходить температура мінус 18 °С. Саме за цієї температури припиняється розмноження мікроорганізмів і зберігається більшість цінних поживних речовин.

На жаль, заморожування не може захистити продукт від окислення. Буває, коли до замороженого продукту, не упакованого в герметичну посудину, є доступ повітря, і він стає ніби підсохлим. Така їжа не стає шкідливою, проте втрачає смак і привабливий вигляд.

Заморожені овочі рекомендується вживати протягом 12 місяців, а розморожені — протягом 24 годин.

Проте що довше овоч перебуває в морозильній камері, то менше він нагадуватиме смак і текстуру свого свіжого аналога.

Як правильно готувати заморожені овочі

Багато рецептів передбачають використання морожених овочів поряд зі свіжими.

Необов'язково чекати, доки вони відтануть. Можна відразу покласти їх у суп або рагу в замороженому вигляді.

Якщо передбачається страва, для якої овочі необхідно розморозити (наприклад, піца), треба попередньо залишити їх на кілька годин на верхній полиці холодильника. Це перешкодить овочам висохнути і дозволить рівномірно розморозитися.

Рецепти заморожування овочів

Заморожування моркви

Заморожені овочі як готувати Поради
Фото: «Здорові люди»

Моркву ретельно промити та почистити. Нарізати кружальцями, брусочками чи кубиками.

У каструлі довести до кипіння воду та 2-3 хвилини бланшувати моркву (вона повинна залишитися досить щільною). Потім дістати і перекласти у крижану воду.

Просушити шматочки на чистому кухонному рушнику чи серветках.

Розкласти моркву на таці рівним шаром і відправити в морозильну камеру на 2-3 години. Потім перекласти в спеціальні контейнери чи пакети, намагаючись видалити зайве повітря, і зберігати за нормальної температури мінус 18 °С. Таку моркву можна не розморожувати заздалегідь, а відразу додавати до страв.

До слова, моркву можна і не бланшувати, а відразу після нарізки перекласти в пакети і покласти в морозилку.

Заморожування буряків

Аби заморозити сирі буряки шматочками, треба їх промити, видалити шкірку й нарізати брусочками чи в іншій зручній формі. Перекласти в пакети та покласти в морозильну камеру.

Для заморожування відвареного буряка його попередньо зварити, не розрізаючи на частини і не відрізаючи хвостика. Час варіння залежить від розміру. Готовність буряка можна перевірити, проткнувши його тонким ножем або шпажкою. Якщо буряк легко протикається — він готовий. Занурити овоч у каструлю із холодною водою на кілька хвилин. Після цієї процедури шкірка повинна легко зніматися.

Відварені й почищені буряки можна порізати кубиками чт зробити з них пюре (наприклад, товкачем або блендером). Перекласти в пакети, випустити повітря та покласти у морозильну камеру.

Заморожені баклажани

Заморожені овочі як готувати Поради
Фото: «Здорові люди»

Баклажани нарізати невеликими кубиками чи брусками.

Опустити в киплячу підсолену воду на 1-2 хвилини, потім дістати і викласти в посудину з холодною водою і льодом. Дочекатися повного остигання й відкинути на друшляк, аби стекла вода.

Розкласти обсохлі баклажани на тацю в один шар і покласти в морозилку.

Через 2-3 години дістати й перекласти в пакети чи посудину для заморожування та покласти на зберігання в морозильну камеру.

Заморожений гарбуз

Гарбуз промити, видалити серцевину та шкірку.

Порізати гарбуз скибочками чи кубиками. Викласти шматочки на обробну дошку в один шар і покласти в морозилку на 1-2 години. Потім дістати, перекласти у пластикові пакети та покласти у морозильну камеру для зберігання. Гарбуз може зберігатись у натертому чи пюреподібному вигляді.

Щоб заморозити пюре, гарбуз порізати на великі шматки (шкірку можна не видаляти). Розкласти на деко в один ряд і поставити в розігріту до 180 ℃ духовку на 40-50 хвилин (час залежить від розміру шматочків і сорту). Гарбуз повинен розм'якшитися. Після цього дістати його й залишити остигати.

Потім шкірку зняти, а м'якоть перебити блендером. Розкласти гарбузове пюре по пакетах і забрати в морозильну камеру.

Заморожені помідори

Заморожені овочі як готувати Поради
Фото: «Здорові люди»

Для заготівлі слід вибрати міцні та тверді помідори — вони менше розтікатимуться і максимально збережуть форму. Через велику кількість вологи морозити в цілому вигляді (навіть якщо вони невеликого розміру) їх не варто.

Порізати помідори на шматочки: скибочки, кубики, четвертинки чи кільця. Застелити тацю паперовим рушником, що вбирає, і розкласти помідори, щоби стік сік.

Викласти в зручну форму в один шар, аби помідори не торкалися один одного, і покласти в морозилку. Щойно вони змерзнуть, перекласти у відповідні контейнери чи пакети.

Помідори можна пюрувати. Заморожена таким чином маса чудово підійде для супів чи рагу, а також різних соусів. Для цього помідори надрізати хрестоподібно та залити гарячою водою. Залишити на кілька хвилин, а потім викласти в посудину з холодною водою. Через 1-2 хвилини дістати та видалити шкірку.

Помідори порізати довільними шматочками та перебити блендером або потовкти товкачем. Розкласти пюре в посуд або пакетики, що щільно закриваються, і заморозити.

Заморожування кабачків

Кабачки промити й обсушити. Нарізати шматочками старі кабачки, кружальцями молоді. Якщо у кабачка є велике насіння, його краще видалити.

Розкласти шар кабачків на обробну дошку та відправити заморожуватись мінімум на годину. Потім дістати та розфасувати по пакетах. Перекласти у морозилку для зберігання.

Заморожування цвітної капусти

Качан капусти промити під водою, видалити листочки. Розрізати чи розібрати руками суцвіття приблизно однакового розміру.

У миску набрати води, додати сіль (1 ст. л. солі на 1 л води) і викласти в неї капусту. Це необхідно зробити для того, щоб із овочів вибралися комахи, які можуть бути всередині. Потім промити капусту.

У каструлі довести до кипіння воду та бланшувати капусту протягом кількох хвилин. Потім викласти в  посудину з холодною водою та льодом. Коли капуста досить охолоне, дістати і перекласти в друшляк, аби вода стекла, а потім розмістити на кухонних рушниках. Капуста має добре обсохнути.

Розкласти суцвіття на тацю й помістити в морозильну камеру. Через 2-3 години дістати та перекласти по пакетах для подальшого зберігання.

Заморожування солодкого перцю

У перців видалити плодоніжку, внутрішні плівки та насіння. Порізати на шматочки — розмір підібрати залежно від того, як планується їх використовувати надалі. Що менші шматочки — то менше місця вони займуть у холодильнику.

Нарізаний перець викласти в один шар на тарілку чи дошку (або відразу в заморозковий посуд) і прибрати в морозилку.

Коли перець замерзне, перекласти його до пакетів для зберігання.

Нарізаний перець можна одразу скласти в пакет. Краще передбачити порційне фасування на випадок, якщо шматочки в процесі заморожування злипнуться й доведеться розділяти їх для використання.

Заморожування зеленої квасолі

У квасолі обрізати кінчики з обох боків. Промити й відкинути на друшляк, аби стекла вода. Після цього викласти на кухонний рушник, який вбере залишки вологи. Розкласти в пакети та прибрати в морозильну камеру.

Для заморожування квасоля також можна попередньо відварити. І тут у неї обрізати кінці. У каструлі закип'ятити воду, додати сіль і бланшувати квасолю кілька хвилин (але вона має залишитися хрусткою). Після цього перекласти квасолю в миску з холодною водою та охолодити.

Воду злити і залишити квасолю в друшляку, щоб рідина скла. Розкласти квасолю на тарілці чи дошці та прибрати в морозильник на 1-2 години, щоби змерзла. Після цього дістати і перекласти в посуд для зберігання.

Заморожені натерті овочі

Заморожені овочі як готувати Поради
Фото: «Здорові люди»

Морозити можна і терті овочі: буряк, моркву, кабачки, гарбуз.

Для цього їх треба помити, обсушити та натерти на тертці. Якщо багато рідини (наприклад, у кабачків) — відтиснути воду.

Потім розкласти натерті овочі (краще порційно) тонким шаром по пакетах, за можливості видаляючи повітря, і злегка притиснути, щоб упаковка набула плоскої форми — це зручно для зберігання. Після цього прибрати морозильну камеру.

Заморожена супова заправка

Інгредієнти:

цибулина — 1 шт.;

морква — 1 шт.;

солодкий перець (невеликий) — 1 шт.;

помідор — 1 шт.;

зелень — 1 пучок.

Покрокове приготування

Моркву та цибулю почистити.

Моркву натерти на тертці, дрібно накришити цибулю, солодкий перець і помідори нарізати дрібними кубиками.

Зелень подрібнити.

Змішати овочі та розкласти по невеликих пакетах. Щільно закрити та заморозити.

Додавати напівфабрикат у суп можна у замороженому вигляді приблизно за 15 хвилин до готовності.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Зображення згенеровано ШІ
Вихідні роблять вас товстими: експерт дає прості й ефективні поради, як цьому запобігти
4 хв на прочитання29 хвилин тому
Зображення створено ШІ
У людей і тварин раніше не зустрічався: у Китаї виявили новий кліщовий вірус, що вражає мозок
4 хв на прочитання2 години тому
ФОТО: ілюстративне
Київводоканал: станом на 13 вересня якість водопровідної води відповідає нормам
1 хв на прочитання2 години тому
ФОТО: ілюстративне
Укренерго: Україна залучила аварійне постачання електроенергії з трьох країн ЄС
1 хв на прочитання3 години тому
Старші за динозаврів: ці дві «незламні» наземні тварини пережили чотири масові вимирання на Землі
4 хв на прочитання5 годин тому
Міндовкілля: якість води у Сеймі покращується, у Десні рух забруднення сповільнюється
2 хв на прочитання5 годин тому
В Україні зростає кількість захворілих на гарячку Західного Нілу: Голубовська розповідає, що робити лікарям та пацієнтам
3 хв на прочитання6 годин тому
В. о. голови правління Укренерго призначено Олексія Брехта
1 хв на прочитання7 годин тому