Коли мова заходить про кропиву, то першим на думку приходить спогад з дитинства, коли ви доторкалися до неї і це приносило дискомфорт і пекучий висип. Втім, окрім цієї особливості рослина має дуже багато переваг для здоров'я, якщо її вживати у вигляді порошку, настоянки або чаю.
Чай з кропиви містить велику кількість антиоксидантів у вигляді каротиноїдів, терпеноїдів і поліфенолів, потужних антиоксидантів, які містяться в багатьох рослинах. Спеціаліст Сара Міркін зазначає, що поліфеноли відіграють важливу роль у профілактиці та лікуванні хронічних захворювань, таких як ожиріння, діабет, рак і хвороби серця.
Дослідження 2017 року показало, що кропива допомогла пом’якшити симптоми алергії, такі як закладеність носу і чхання. Це відбувається завдяки антигістамінним властивостям кропиви, зокрема її здатності блокувати певні гістамінові рецептори та ферменти, що беруть участь у запальній алергічній реакції.
Кропива може допомогти при запальних станах, таких як біль у м’язах, артрит, остеоартрит і захворювання подразненого кишечника. Також цей лікувальний чай допомагає при серцево-судинних захворюваннях, таких як зниження артеріального тиску.
Рослина багата на вітаміни та поживні речовини, а чай з неї наповнений мікроелементами, такими як каротин, вітаміни С і К, калій, кальцій, залізо, цинк, фосфор, магній, альфа-ліноленова кислота, антиоксидантні флавоноїди та фенольні сполуки.
Больше новостей читайте на GreenPost.