Догори
Дати відгук

Бутан став першою країною в світі, яка досягла 100 % стерилізації та вакцинації вуличних собак (ФОТО)

Уряди по всій Азії регулярно вдаються до негуманних методів боротьби з вуличними собаками. Бутан пішов іншим шляхом.

3 хв на прочитання03 Листопада 2023, 08:23
Фото: Кеті Мілані/ HSI Фото: Кеті Мілані/ HSI
Поділитись:

Королівство Бутан стало першою країною в світі, яка оголосила, що вся популяція вуличних собак повністю стерилізована та вакцинована після багатьох років інвестицій у програму гуманного поводження з собаками спільно з глобальною благодійною організацією Humane Society International (HSI). Про це повідомляють у Worldanimalnews.

На офіційній церемонії закриття Національного проекту управління популяцією собак і боротьби зі сказом у столиці Тхімпху, яку очолив прем’єр-міністр Бутану доктор Лотай Церінг, Королівський уряд Бутану оголосив про це історичне досягнення для добробуту тварин і здоров’я людей.

«Це може здатися невеликим кроком, але він значною мірою допоможе розбудові нації», — сказав Церінг.

У Бутані стерилізували і вакцинували всіх вуличних собак
Фото: Кеті Мілані/ HSI

У Бутані від початку проекту 2009 року було успішно стерилізовано та вакциновано понад 150 000 вуличних собак і встановлено мікрочип 32 000 домашніх собак.

По всій Азії живе приблизно 300 мільйонів вуличних собак, які борються з голодом, нелікованими хворобами, паразитарними інфекціями, трансмісивними видами раку, травмами в результаті дорожньо-транспортних пригод, а також прямим переслідуванням і негуманним відбракуванням.

Без ефективних програм стерилізації та вакцинації популяція вуличних собак може зрости до нестійкого рівня, що підвищить ризик укусів собак і поширення сказу. За оцінками ВООЗ, щорічно в усьому світі від сказу помирає близько 59 000 людей, і більшість випадків сказу серед людей є результатом укусу собаки. Уряди по всій Азії регулярно вдаються до негуманних методів боротьби з вуличними собаками шляхом вибракування та масового поміщення у притулки.

У Бутані стерилізували і вакцинували всіх вуличних собак
Фото: Кеті Мілані/ HSI

У 2009 році, визнаючи суспільні проблеми та проблеми добробуту тварин, пов’язані з вуличними собаками, уряд Бутану запросив HSI сприяти гуманному підходу до управління значною популяцією собак у країні. HSI запровадив пілотну програму стерилізації та вакцинації собак у столиці. Пізніше ця ініціатива була розширена по всій країні, зрештою ставши Національним проектом управління популяцією собак і контролю над сказом для Бутану.

Після успішного пілотного проекту HSI навчив понад 35 бутанських ветеринарів і співробітників широкомасштабним високоякісним методам стерилізації, а ініціативу залучення громади було інтегровано в програму для підвищення обізнаності громадськості про добробут собак і пом’якшення конфлікту між людьми та собаками.

У Бутані стерилізували і вакцинували всіх вуличних собак
Фото: Кеті Мілані/ HSI

«Це визначне досягнення, яке, як ми сподіваємося, показує шлях вперед для урядів у всій Азії, які також стикаються з проблемами вуличних собак. У Бутану можна багато чого навчитися, зокрема його рішучості та співчуттю створити більш мирне співіснування для людей і собак», — сказала Керен Назарет, старший директор HSI/Індія з тварин-компаньйонів і залучення, яка тісно співпрацює з програмою Бутану з 2015 року.

Також ми писали, що у Великій Британії виявлено небезпечну інфекцію, що вражає домашніх собак і здатна передаватися людям.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.