Догори
Дати відгук

Будете лікуватись у мольфарів, якщо грошей на приватні клініки в кишенях немає — експерт про перспективи українців

Гроші на підвищення зарплат медикам у бюджеті 2022 року «так і не знайшлися».

2 хв на прочитання27 Грудня 2021, 17:00
Фото: Ніна Козловська Фото: Ніна Козловська
Поділитись:

Знищення кадрового медичного складу, який ще залишився в Україні у держсекторі, почалося вже остаточно. Про це заявляє Інна Березюк, очільниця Експертної Ради суспільних досліджень і проектів у сфері національного здоров’я та соціального захисту.

«Будете лікуватись у мольфарів, якщо грошей на приватні клініки в кишенях немає», — попереджає Інна Березюк.

Вона прогнозує, що з початку 2022 року українську медицину спіткають два фатальні кадрові явища, які і далі звузять доступ «вже не лише до якості та своєчасності — взагалі до медичної допомоги до можливої смерті»:

1) масове звільнення медперсоналу за принципом «підуть найбільш конкурентні та незговірливі з головлікарем і владою (тобто найякісніші медики), залишаться найпокірніші (тобто сірості та посередності)»;

2) масове усунення «за власний рахунок» через відмову від вакцинації медиків, які «не побажають всупереч теорії медицини та медичних правил класти на вівтар таких «заробітків» вже і своє і без того торік підірване коронавірусною хворобою здоров'я, стаючи на «масову вакцинацію» без будь-яких клінічних підстав, гарантій, страхування, та ще й після цього щодня піддаючись масовому інфікуванню диким вірусом на роботі в осередках першого ступеня епіднебезпеки, коли сезон у нас ще не перебуває в зоні спаду та затишшя».

Інна Березюк вважає, що обидва ці явища дозволять Володимиру Зеленському мати «гарне обличчя», виконавши червневу обіцянку Віктора Ляшка, дану медсестрам і лікарям, які пікетували МОЗ у День медичного працівника.

«Віктор Кирилович «раптово ризикнув» вийти до нас, я так гадаю, «попередньо погодивши» на Банковій питання цієї «кістки медикам для зниження градуса дискусії», і пообіцяти «зарплати від Зеленського». Наступного дня президент публічно з екранів оголосив, що медикам буде піднято в 2022 році заробітні плати. «Я так розумію, що «вмовили» його, пообіцявши знайти для цього десь гроші не за рахунок «головняку для влади», — пише Інна Березюк.

Але гроші «так і не знайшлися» до бюджету 2022 року, бо навіть в обсязі 5 % від ВВП Закон про держфінгарантії так і залишився на 2022 рік не виконаним, тож вважати, що запропонованих на СОЗ у 2022 році грошей в обсязі всього 3 % від ВВП вистачить, не варто, зазначає Інна Березюк.

Нагадаємо, медичне сортування в Україні було та є винятково за одним принципом: бабло та доступ до влади — експерт.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.