Догори
Дати відгук

Будь-яка дискримінація невакцинованих є неприпустимою і прямо порушує норми Конституції: заява Денісової

Обмудсмен вважає, що має бути вибір: вакцинуватися, проходити регулярне тестування чи  працювати дистанційно.

3 хв на прочитання25 Жовтня 2021, 17:46
Вакцинація Вакцинація
Поділитись:

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова висловилася щодо обов’язкової вакцинації:

«В умовах подальшого поширення хвороби COVID-19 найефективнішим засобом профілактики тяжкого перебігу захворювання залишається вакцинація проти коронавірусу. Підтримуючи ідею вакцинації, вважаю, що щеплення має бути забезпечено державою для якомога більшої кількості громадян, особливо цільових груп, які підпадають під високий ризик інфікування COVID-19, що визначені Дорожньою картою з впровадження вакцини від гострої респіраторної хвороби COVID-19», — наголосила Людмила Денісова.

Вона нагадує, що ст. 3 Конституції України визначає, що людина, її життя і здоров’я визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Міжнародний пакт про громадянські та політичні права передбачає, що в ситуаціях серйозної загрози для здоров’я населення та надзвичайних станів, що загрожують життю нації, можливі обмеження окремих прав і свобод, якщо такі обмеження вводяться в законному порядку, є безумовно необхідними й обґрунтованими та співмірними з метою, з якою вони запроваджуються.

Міністерство охорони здоров’я України затвердило наказ «Про затвердження Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням» від 04.10.2021 р. № 2153, який набирає чинність через місяць із дня його публікації.

Цим наказом передбачена обов’язковість вакцинації для працівників закладів освіти, наукових установ, центральних органів виконавчої влади та місцевих державних адміністрацій та їхніх структурних підрозділів, проте немає переліку професій, виробництв, робота на яких може сприяти зараженню працівників та поширенню інфекційної хвороби. Особи, які відмовилися вакцинуватися, підлягають відстороненню від роботи.

Людмила Денісова вважає, що практична реалізація цього наказу в межах чинного законодавства може призвести до порушення права на добровільність профілактичного щеплення та права на працю працівників закладів освіти, наукових установ та органів виконавчої влади. У зв’язку з цим Уповноважена Верховної Ради з прав людини зазначає, що вакцинація проти COVID-19 відповідно до чинного законодавства України є добровільною для всіх груп населення та професійних груп, про що наголошено і в Дорожній карті.

«З метою забезпечення цієї гарантії державою має бути наданий вибір кожному: вакцинуватися, проходити регулярне тестування на відсутність хвороби або працювати дистанційно. Будь-яка дискримінація — обмеження у правах осіб, які не вакцинувалися, є неприпустимою та прямо порушує норми Конституції України, а також не відповідає резолюції Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), яка закликала держави-члени забезпечити, щоб ніхто не піддавався дискримінації через те, що не пройшов вакцинацію у зв’язку з можливим ризиком для здоров’я чи небажання пройти вакцинацію», — підкреслює Людмила Денісова.

Також ми розповідали, що профспілка освітян закликає своїх невакцинованих членів не боятися відсторонення від роботи.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.