Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • "Бої" за Голосіївський парк: чи облаштують там дитячий та спортивний майданчики

"Бої" за Голосіївський парк: чи облаштують там дитячий та спортивний майданчики

Капітальний ремонт у парку почався в лютому 2020 року.

5 хв на прочитання06 Грудня 2021, 16:01
Фото: kiev24.com Фото: kiev24.com
Поділитись:

Ситуація навколо капітального ремонту у Голосіївському парку імені Рильського обростає новими подробицями та коментарями. Про це пише kiev24.com.

Історія розпочалася у лютому 2020 року, коли КО «Київзеленбуд» опублікував візуалізацію капітального ремонту парку імені Рильського. Відповідно до розпорядження КМДА від 18.03.2021 № 569, Голосіївський парк імені М. Рильського було включено до переліку об’єктів, капітальний ремонт яких передбачено у 2021 році.

29 березня КО «Київзеленбуд» оприлюднив оновлену концепцію із врахуванням пропозицій киян. У листопаді 2021 року було розпочався безпосередньо ремонтні роботи, проте місцеві активісти із закликами «за збереження парку», «ні знищенню» дерев заблокували роботу техніки і роботи з влаштування спортивного майданчика призупинился. Разом з тим, влаштування громадської вбиральні, триває.

Як пише видання, сьогодні "бої" тривають у соцмережах та на будівельному майданчику.

"Активізувалися вже мешканці, які підтримують зміни у парку, будівництво дитячого й спортивного майданчика. Щоправда, поки що вони діють спокійно, не виходять на супротив до активістів, які заблокували роботу техніки у парку. Пролте, здається ситуація може скоро змінитися. В нашу редакцію звернулася мешканка Голосіївського району Ольга Міндарєва. У своєму листі вона звертає увагу на те, що у багатьох парках Києва вже є нові майданчики, а в Голосіївському парку, який є найбільшим парком столиці – все ще немає належних умов", - ідеться у матеріалі.

Як пише видання, Ольга згадує Маріїнський парк, Володимирську гірку, парки «Совки» й «Наталка» в яких встановили «сучасні майданчики для дітей різного віку, зі спортивними конструкціями для старших дітей».

«Я тішилася, коли дізналася, що ситуація змінюється, планується капітальний ремонт парку і що нарешті в нашому Голосіївському з’являться сучасні майданчики з сучасним покриттям з різними розвиваючими елементами, які можна крутити, вивчати, пересувати. Чому в одному з найкращих парків Києва не так?», – пише Ольга.

Вона нарікає, що «десяток людей, які називають себе захисниками природи» заблокували капітальний ремонт парку:

“Я – мама трьох дітей і хочу ростити їх у красивому місті, де парки – зелені, дитячі майданчики – зручні й безпечні, спортивні зони – доступні, а прогулянки – комфортні. Виросла в Голосіївському районі, часто гуляла з батьками в парку і з радістю згадую той період. А вже тепер, коли сама стала мамою і гуляю вже зі своїми дітьми, мені стає боляче і сумно. Тут мами мене зрозуміють: щоб спуститися у парк, доводиться об’їжджати попід дорогою чи не весь парк. Хоча можна й напряму, по схилам – теж ще ті розваги, спробуйте втримати по слизькому листю чи грязюці коляску вагою більше 10 кг, в якій спить дитина. Погуляти дитині старе п’яти років практично немає де, єдиний дитячий майданчик з гойдалками потопає у піску, який в дощову погоду перетворюється у багнюку. От і виходить, що майданчик є, а гуляти на ньому не можна від осені до весни. Та й на тих гойдалках, що є, дітям гратися небезпечно.
Знаю, що у багатьох парках міста облаштували сучасні майданчики для дітей різного віку, зі спортивними конструкціями для старших дітей. Так, як це зробили у Маріїнському парку, на Володимирській гірці, у парках «Совки», «Наталка», - скаржиться киянка.

Як зазначають в КО «Київзеленбуд», проєкт капремонту охоплює територію парку площею 3,38 га, яка розташована в його північно-східній частині на розі Голосіївського проспекту та вул. Голосіївської біля станції метро «Голосіївська».

Він передбчає:
− заміну покриття існуючих пішохідних доріжок парку без втручання в зелені зони;
− влаштування пандуса біля сходів для пересування маломобільних груп населення;
− встановлення нових сучасних лав, урн та влаштування нового освітлення на території парку;
− влаштування сучасного дитячого майданчика без втручання в зелені зони, у тому числі, з розміщенням зони з інклюзивним обладнанням;
− капітальний ремонт існуючої громадської вбиральні з утепленням та влаштуванням приміщення для маломобільних груп населення;
− влаштування окремих оглядових терас з деревини біля водойми, конструкція яких не змінює природного ландшафту і не впливає на навколишнє середовище;
− збереження місць традиційного виходу качок на берег та встановлення для них спеціальних будиночків;
− Прокладання трас інженерних мереж передбачається ручним способом без нищівного втручання в екосистему парку і враховує рельєф і розміщення дерев з дотриманням мінімальних відстаней у відповідності до діючих норм;
− озеленення парку за концепцією «Природа в місті».

Нагадаємо, що у Голосіївському нацпарку через незаконні ливньовки знищуються вікові дерева.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost