Догори
Дати відгук

Бізнес закликав уряд відтермінувати плату за нейтральність балансування

2 хв на прочитання13 Серпня 2020, 11:38
Поділитись:

Європейська Бізнес Асоціація спільно з Асоціацією газовидобувних компаній України, Американською торговою палатою в Україні, Асоціацією Газових Трейдерів України та Асоціацією Надрокористувачів України звернулися до НКРЕКП із закликом відтермінувати на рік (до 1 жовтня 2021 року) введення обов’язкової плати за нейтральність балансування. Також бізнес хоче взяти участь у розробці методики нарахування цієї плати. Про це йдеться у спільній заяві асоціацій.

Бізнесмени нагадують, що з березня 2020 року плата за нейтральність, відповідно до Кодексу ГТС вже нараховується газовидобувним компаніям та іншим замовникам послуг із транспортування, але поки що носить інформативний характер. Однак уже з 1 жовтня 2020 року ці нарахування мають бути сплачені в обов’язковому порядку Оператору ГТС.

«Учасники ринку стурбовані отриманням необґрунтовано високих платіжок за нейтральність балансування, тенденцією до їх щомісячного зростання та незрозумілістю методики розрахунку. Для розуміння ситуації, за березень-червень ставка плати збільшилась майже у 4 рази і на сьогодні, фактично, дорівнює розміру тарифу за послуги транспортування», - йдеться у заяві.

Водночас, додаткове неаргументоване фінансове навантаження, та ще й в умовах кризи через COVID-19, рекордно низькі ціни на вуглеводні, завдасть потужного удару по індустрії та матиме негативні наслідки для економіки, вважають асоціації.

«Тож аби уникнути даної ситуації, Європейська Бізнес Асоціація разом з профільними Асоціаціями закликають Регулятор відтермінувати на рік введення обов’язкової плати за нейтральність балансування та, паралельно, працювати над удосконаленням методики розрахунку, яка має бути прозорою та зрозумілою для учасників ринку. Сподіваємось, голос бізнесу буде почуто», - заявили бізнесмени.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Енерго
Фото: «Китайська панорама»
У тренді: в Китаї зелена енергетика вперше перевершила вугільну за встановленою потужністю
1 хв на прочитанняВчора
Пошкодження магістральних мереж
Через пошкодження магістральних мереж є обмеження з видачі електроенергії - міністр енергетики
1 хв на прочитання25 Липня 2024
З ремонту вивели ще один атомний блок
Image by PIRO4D from Pixabay
Світла стане більше: з ремонту вивели ще один атомний блок
1 хв на прочитання24 Липня 2024
Світлана Гринчук
Підтримка групи G7+ допоможе Україні посилити енергосистему і наростити генерувальні потужності до наступної зими — Світлана Гринчук
1 хв на прочитання24 Липня 2024
Міненерго і японське JICA узгодили пріоритети співпраці для відновлення енергосектору і підготовки до зими
1 хв на прочитання24 Липня 2024
Є кілька сценаріїв того, як Україна проходитиме найближчу зиму — енергетик
1 хв на прочитання23 Липня 2024
Кабмін сьогодні прийняв низку важливих рішень для країни
6 хв на прочитання23 Липня 2024
Туреччина допоможе Україні з відновленням енергосектору і нарощуванням потужностей розподіленої генерації
1 хв на прочитання23 Липня 2024