Догори
Дати відгук

Бегемоти можуть літати — науковці

«Будь-хто може взяти камеру чи інтернет-відео і дізнатися щось про те, як рухаються тварини з цих кадрів».

3 хв на прочитання05 Липня 2024, 20:16
Зображення згенероване ШІ Зображення згенероване ШІ
Поділитись:

Нове дослідження Королівського ветеринарного коледжу (RVC) Лондонського університету, присвячене вивченню рухів і ходи бегемотів на суші, показало, що, хоча вони майже виключно пересуваються риссю, найшвидші бегемоти на значні проміжки часу стають летючими. Це дослідження покращить наукове розуміння того, як розмір великих тварин впливає на їхнє пересування по землі, допоможе реконструювати еволюційну біомеханіку ліній бегемотів і допоможе ветеринарам діагностувати чи спостерігати за бегемотами, які мають проблеми з пересуванням або кульгають.

Бегемоти є одними з найбільших наземних тварин, часто сягаючи маси понад 2 т. Вони відомі тим, що більшу частину свого часу проводять у воді, але науково мало відомо про те, як бегемоти пересуваються по суші. Деякі попередні дослідження стверджували, що ці тварини часто використовують стандартну чотириногу ходу, з послідовністю переступання ніг: ліва задня, ліва передня, права задня, права передня — подібно до слонів; тоді як інші дослідження стверджували, що бегемоти рухаються риссю, синхронно переступаючи діагональними ногами. Крім того, попередні дослідження не виявили, чи піднімаються бегемоти в повітря, коли швидко рухаються, як це відбувається у багатьох інших ссавців, таких як коні, але менш поширених серед великих тварин.

Проводячи це дослідження під керівництвом Джона Хатчінсона, професора еволюційної біомеханіки в RVC, команда зібрала відеоматеріали з курорту Flamingo Land Resort у Йоркширі, на яких зафіксовано, як два бегемоти пересуваються у своєму загоні протягом дня. Дслідники також знайшли відеоматеріали з Інтернету, на яких бегемоти рухаються, що забезпечує ширший діапазон поведінки та рухів порівняно з тими, що утримуються в неволі. Загалом, цей набір даних включав 169 циклів пересування 32 окремих бегемотів. 

Проаналізувавши дані, дослідники виявили, що з погляду біомеханіки бегемоти рухаються майже виключно риссю — навіть коли повільно йдуть або швидко біжать. Це незвично для наземних тварин, які, як правило, мають ширший репертуар ходи, подібно до коней — наприклад, носороги можуть використовувати стандартну чотириногу ходу, рись і галоп, коли збільшують швидкість. Крім того, аналіз відеоматеріалів уперше показав, що бегемоти, які рухаються найшвидше, затримуються в повітрі, іноді на значні проміжки часу (близько 15 % циклу кроку, або 0,3 секунди).

Результати цього дослідження розширюють наукове розуміння того, на що здатні гігантські наземні тварини, і демонструють значну різноманітність їхніх способів пересування. Наприклад, слони, які сягають найбільших розмірів, можуть ходити лише звичайною ходою (не риссю) і ніколи не відриваються від землі всіма чотирма ногами, але все ж можуть досить швидко «бігати». Носороги можуть використовувати таку ж широку ходу, як і менші наземні тварини, хоча вони повільніші за менших ссавців, тоді як бегемоти можуть ходити риссю і підніматися в повітря, розширюючи очевидні межі можливостей гігантських наземних тварин, навіть якщо вони є земноводними.

«Наше дослідження було настільки простим, наскільки може бути простим дослідження біомеханіки. Будь-хто може взяти камеру чи інтернет-відео і дізнатися щось про те, як рухаються тварини з цих кадрів. З бегемотами важко працювати, оскільки вони мають тенденцію триматися води, і їх дуже рідко тренують для вивчення в зоологічних колекціях. Вони також дуже небезпечні. Це одна з причин, чому до нашого дослідження наука мало знала про те, як бегемоти рухаються», — сказав Джон Хатчінсон.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.